GERMANIA: CSU ATRAGE ATENŢIA ASUPRA DIPLOMAŢIEI PARALELE A SPD FAŢĂ DE RUSIA

Un aliat important al cancelarului german, Angela Merkel, l-a avertizat pe ministrul de externe şi pe colegii social-democraţi ai acestuia (SPD) împotriva unei abordări mai prietenoase a Rusiei în contextul crizei din Ucraina, potrivit săptămînalului Spiegel, citat de AFP.

"Îl cunosc pe Frank-Walter Steinmeier ca fiind un diplomat sensibil. Şi noi ne dorim dialogul cu Rusia", a declarat liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), Horst Seehofer, într-un interviu publicat sîmbătă.

"Dacă Steinmeier îşi va continua, însă, propria formă de diplomaţie în paralel cu cancelarul, va fi extrem de periculos", a avertizat Seehofer a căruia formaţiune bavareză (CSU, de orientare conservatoare) este partener guvernamental alături de Uniunea Creştin-Democrată, condusă de Angela Merkel, şi de SPD.

Afirmaţiile sale au intervenit după ce Matthias Platzeck, preşedinte al Forumului de afaceri germano-rus şi fost lider al SPD, a propus în cursul acestei săptămîni ca Occidentul să recunoască anexarea Crimeii la Rusia pentru a salva faţa preşedintelui rus, Vladimir Putin.

Platzeck a fost primul oficial german cu rang înalt care a afirmat că Occidentul trebuie să aprobe anexarea Crimeii ca o cale spre rezolvarea crizei din Ucraina. Ministrul Steinmeier a respins această idee.

Horst Seehofer a recunoscut că unii membri ai partidului său se pronunţă, de asemenea, pentru o atitudine mai amicală faţă de Rusia, dar acest lucru este mai greu de atins cu semnale contradictorii din partea social-democraţilor.

Ţările occidentale au nevoie să afişeze unitate, iar guvernul german să vorbească pe o singură voce, a mai spus politicianul bavarez, dorinţă pe care o va face cunoscută în cursul unei întîlniri la vîrful coaliţiei guvernamentale, programată pentru marţi.

Sursa: Agerpres