Germania ameninta: Turcia lui Erdogan nu poate intra in UE

Turcia nu va fi niciodată membră a Uniunii Europene atît timp cît este guvernată de președintele Recep Tayyip Erdogan, a declarat, Joi, ministrul de Externe german Sigmar Gabriel, reproșîndu-i președintelui turc că nu a luat în serios discuțiile privind aderarea țării sale la blocul comunitar, relatează agenţia Reuters.

"Este clar că în această situație, Turcia nu va deveni niciodată membră a UE", a declarat Gabriel într-un interviu pentru ziarul Bild, riscînd să inflameze și mai mult spiritele între Berlin și Ankara după ce Erdogan i-a îndemnat pe turcii din Germania să boicoteze principale partide în alegerile generale de luna viitoare. "Nu pentru că nu îi vrem, ci pentru că Guvernul turc și Erdogan se îndepărtează rapid de tot ceea ce reprezintă Europa", a adăugat el.

Liderii UE au criticat în repetate rînduri represiunea declanșată de Erdogan împotriva oponenților săi înainte și după lovitura de stat militară eșuată din Iulie anul trecut. Negocierile de aderare a Turciei se află practic în blocaj.

Aliații occidentali ai Turciei se tem că noile prerogative obținute, la un scor strîns, de președintele Erdogan în urma referendumului din Aprilie va îndepărta și mai mult Turcia de valorile europene.

Erdogan susține că atît represiunea, cît și competențele suplimentare îi sunt necesare pentru a putea face față provocărilor la adresa securității Turciei, atît în plan intern, cît și pe plan extern.

În punctul culminant al tensiunilor de la începutul acestui an, Erdogan a acuzat Germania, unde locuiesc aproape 3 milioane de turci, dintre care jumătate ar putea să voteze în alegerile parlamentare din 24 Septembrie, de comportament nazist. Berlinul interzisese oficialilor de la Ankara să organizeze mitinguri electorale pe teritoriul Germaniei în favoarea referendumului care urmărea extinderea prerogativelor prezidențiale, anticipînd o derivă autoritaristă din partea liderului turc.

Relațiile dintre cele două țări s-au tensionat și după arestarea în Turcia a unui jurnalist turco-german și a unui militant german pentru drepturile omului.