Generali la fel de mulţi ca şi curvele, scriitorii şi ziariştii

Viorel Chetraru – un bugetar bogat ca un sultan

 Autor: Mihai CONŢIU

Privindu-i expresia feţei, aroganţa de tip interlop, comportamentul de şmecheraş de cartier, fără să-i cunoşti identitatea socială, nici prin cap nu i-ar trece cuiva că Viorel Chetraru ar putea fi „un om al legii”, adică al justiţiei. Ai putea crede, mai curînd, că esteun peşte care plasează curve turiştilor de la marile hoteluri sau un traficant de droguri.

Judecînd din perspectiva moralei sociale occidentale civilizate, deci a standardelor europene, indiferent de statutul lui legitimat de legislaţia Republicii Moldova, Viorel Chetraru este un om al fărădelegii. Fiind omul „cuiva”, aşa cum se spune, el este o slugă dublă – în primul rînd este sluga funcţiei, iar mai apoi este sluga celui care are nevoie, în primul rînd, de funcţie, apoi de el.

În contextul meschinăriei politicii de aici, acest Chetraru nu se simte deloc deranjat moral de propria-i condiţie. Oamenii ca el nu au conştiinţă. Ei se mulţumesc pînă la extaz cu iluzia Puterii. Pe asta şi mizează cei care-i folosesc. Generic, ilustrativ vorbind, presupunînd că Viorel Chetraru este omul lui Vladimir Plahoitniuc, asta după ce „a trecut prin patul lui Urechean”, oligarhul ştie prea bine care îi este preţul – o vilă pricopsită, o maşină..., ceva valută pitulată prin nişte conturi şi vacanţe pe litoraluri foarte scumpe. Oricum este un preţ neglijabil în raport cu veniturile uriaşe care îi sunt asigurate prin „protecţia legală” asigurată de POST.

Dincolo de pereţii biroului şefului său suprem, dar nelegitim, Chetraru se simte atotputernic pentru că are puterea să-şi intimideze nu doar subalternii, dar să-i şi hărţuiască pe alţi oameni puternici. Fireşte că-i vorba despre cei neagreaţi de stăpînul lui din umbră. Tocmai asta şi explică realitatea că acest Chetraru este o invenţie a cazinoului politic de la noi, un nimeni transformat în Ceva de care Cineva are nevoie.

Numai prin ceea ce reprezintă el acum şi cu ce se legitimează social şi profesional, dacă am trăi într-un stat de drept, Chetraru ar fi fost de mult în puşcărie. Ştie şi el asta, acesta fiind şi motivul pentru care, zilnic,  vinde la bucată propriul său banditism. Ştie pentru că i s-a spus că el şi Centrul său fac justiţie selectivă şi justiţie la comandă. Adică, doar ceilalţi sînt hoţi, dar ai lui şi ai oligarhului nu. Prostituţie de lux cu atacuri banditeşti la comandă în toată regula! Invenţia bate la ochi şi orbeşte pe cei din jur. Numai că strălucirea carierei sale scade. A început să pută rău. Ce va face oare Chetraru după alegeri nu ştim pentru că are de plătit cele mai grele poliţe posibile prin locurile noastre.

Cînd trăieşti în mocirla parvenitismului în care a intrat el, studiile, oricît de înalte ar fi în aparenţă, se subordonează amoralităţii specifice locului.

Mestecîndu-i, parţial, biografia,

aflăm că Viorel Chetraru s-a născut pe data de 13 Octombrie 1974, în oraşul Hînceşti, că este căsătorit şi are doi copii. În CV-ul său mai sunt trecute următoarele studii: 2006 – 2007: Academia „Ştefan cel Mare” a MAI, studii de masterat în Drept economic. 2008 – 2010: Academia de Administrare Publică de pe lîngă Preşedintele Republicii Moldova, masterat de cercetare în Administrare Publică. 2010: Doctorantura la Academia MAI “Ştefan cel Mare”. 2012: studii postuniversitare la Colegiul Naţional al Afacerilor Interne, Bucureşti, România.

Viorel Chetraru a fost şeful unei Direcţii din cadrul MAI. El a activat şi în cadrul CCCEC, în primii ani de după crearea acestuia, precum şi în cadrul Comisariatului Centru şi al Poliţiei Economice.

La 36 de ani, Chetraru a primit gradul de general-maior în perioada în care a condus CCCEC şi a devenit cel mai tînăr general din Moldova.

Prin urmare,

Chetraru, pînă a nu împlini 39 de ani, a fost bugetar, adică a lucrat la stat. Pe un salariu lunar! La cît a acumulat pînă acum, salariul său pe Lună este mai mare decît cel de pe Pămînt. Se pune întrebarea: Pentru care merite, mama Dracului, a fost făcut ciocoflengherul acesta general-maior, în general vorbind? Pînă cînd i s-au trîntit pe umăr aceste grade, cele mai răsunătoare succese profesionale ale Chetrarului, asta cînd era mare boss la fostul CCCEC, actualul Centru Naţional Anticorupţie (CNA), au fost anchetarea cazurilor de corupţie de la Bacalaureat, atunci cînd şi-a trimis mascaţii peste bieţii copii care-şi traficau fiţuicile, şi chemarea la audieri a lui Oleg Voronin-Pătrunjel, fiul fostului preşedinte.

S-a gîndit cineva, vreodată, că, în Republica Moldova, generalii sunt la fel de numeroşi ca şi curvele, scriitorii şi ziariştii? Avem mai mulţi generali decît soldaţi încorporaţi la termen. Suntem un stat militarizat pînă-n măduva viţei-de-vie! Nici China nu cred că are atîţi generali! Chiar nu se gîndeşte nimeni că gradele de general trebuie acordate proporţional, în virtuţi academice? La cîte corpuri de armată, poliţieneşti etc. are Republica Moldova...

Din ce bani şi-a cumpărat costumul pe care-l poartă?

 Bugetarul Viorel Chetraru are o vilă la care nu poate visa nici un moldovean care, prin absurd, ar cîştiga chiar şi o mie de euro pe lună. Iată ce a scris „Ziarul de Gardă”, nu noi, despre luxul imobiliar în care-şi alintă nopţile Chetraru:

Vila lui Chetraru a fost construită pe un teren pe care, în 2004, CCCEC a pus sechestru. Ulterior, ,terenul intră în posesia soacrei sale, care construieşte un imobil cu două nivele, pe care-l vinde, în 2012, familiei Chetraru.

Este demn de reţinut faptul că soacra lui Chetraru este Vera Corcimaru, o femeie care, la vîrsta de peste 60 de ani, şi-a permis să construiască o vilă de milioane, în condiţiile în care locuieşte, în Chişinău, într-un apartament de pe str. Gh. Asachi. Să mai zică cineva că oamenii de peste 60 de ani o duc rău în ţara asta!

Imobilul de pe Ilie Untilă este înregistrat în baza de date a ÎS „Cadastru” pe numele soţilor Viorel și Loreta Chetraru. Oficial, Viorel Chetraru a intrat în posesia acestei vile în baza contractului de vînzare/cumpărare nr.3348 din 28 Septembrie 2012, adică la doar două zile după ce membrii Comisiei juridice l-au selectat pentru funcţia de director al CNA, în urma unui concurs la care participaseră 18 persoane. Contractul a fost înregistrat la „Cadastru” pe 30 Octombrie 2012, la cinci zile după ce deputaţii au acceptat candidatura lui Chetraru pentru şefia CNA!

În privinţa valorii vilei, ZdG scrie că ar fi de 200 şi 300 mii de euro. Asta dacă imobilul are atît cît pare: vreo 200 de m.p. La Cadastru, Vila figurează ca avînd 95 m.p., ceea ce experții imobiliari pun la îndoială (oare de ce Procuratura nu se autosesizează?). Chiar dacă imobilul respectiv ar avea doar 100 m.p., costul său ar varia între 100 şi 140 mii euro.

Viorel Chetraru nu a depus încă declaraţia de venituri pentru anul 2012. În cea din 2011, falnicul general, împreună cu soţia sa, a obţinut un venit de 188 995 lei de la locul de muncă, 149 239 lei din depuneri la instituţii financiare. Soţia sa, Loreta Chetraru, este angajată la „Chişinău-Gaz” cu un salariu de 5580 de lei. În declaraţia de interese, depusă în 2011, Chetraru preciza că are un salariu de 5800 de lei.

Aşadar, dragii mei, am sau nu dreptate cînd apun că, dacă am trăi într-un stat de drept, Chetraru ar fi fost de mult în puşcărie? Avînd şi doi copii, cu salariul lui şi-al muierii sale, ar fi fost dificil să-şi procure şi un apartament de două camere în cartierul Poşta Veche. Un asemenea om să ne facă nouă dreptate?

Impertinenţă de interlop

Ştiindu-se protejat de oligarhul Plahoitniuc, probabil că şi de armata acestuia de mercenari, din care nu excludem că poate face parte şi el, Vineri, 22 Martie, Chetraru a mai făcut încă o dată proba impertinenţei, sfidării şi aroganţei lui. Prin urmare, Chetraru şi-a manifestat satisfacţia faţă de decizia luată de Parlament în privinţa majorării salariilor angajaţilor CNA, accentuînd că le mulţumeşte deputaţilor pentru votul acordat, inclusiv celor din fracţiunea PLDM, care şi-au exprimat cu două săptămîni în urmă un vot de neîncredere faţă de instituţia pe care o conduce.

Bineînţeles că angajaţii CNA merită din plin salarii mai mari, dar cu condiţia să se mulţumească doar cu acestea. La averea lui, crede cineva că Chetraru s-a mulţumit doar cu salariul lunar? Cică el o să primească 1000 de euro pe lună. Gospodăreşte vorbind, nici acest salariu n-o să-i ajungă să-şi întreţină vila de lux în care-şi odihneşte ciolanele după atîta „luptă cu corupţia”. Aşadar, va avea nevoi în continuare şi de salariul de pe Lună!

Măi, oameni buni, înţelegeţi în ce ţară a „hoţilor legalizaţi de stat” trăim?

Haideţi să vă spun una tare de tot, care, mai devreme sau mai tîrziu va ieşi la iveală! Prostul Satului, adică Ghimpu, răcneşte într-una că el luptă împotriva contrabandei, sugerînd că Vlad Filat ar avea treabă cu aşa ceva. Ce-ar fi să-l luăm, dacă am putea, pe Chetraru la bani mărunţi, ca să ne spună cine patronează, în realitate, contrabanda cu ţigări? Credeţi-mă, veţi avea surpriza să aflaţi că, de fapt, Tudor Baliţchi, şeful Serviciului Vamal, n-are nici o legătură cu asta nici el, ci este arătat cu degetul tot la indicaţiile oligarhului! Este cel mai vulnerabil şi, natural, oricine s-ar gîndi la el, numai că adevărul este cu totul altul, dar despre asta vom vorbi cu alt prilej!