GENA OBEZITATII E COMUNA DEPRESIEI SI INSOMNIEI

În cadrul unui studiu efectuat de o echipă americană și britanică, cercetătorii au folosit datele genetice a peste 112.500 de participanti pentru a căuta legăturile între durata somnului, perioadele de insomnie și somnolență excesivă în timpul zilei, greutate, antecedente personale, precum și alți parametri medicali.

Rezultatele au arătat pentru prima dată că există zone în materialul genetic care sînt legate de tulburările de somn, aceleași care indică și apariția sindromului picioarelor neliniștite, respectiv schizofrenie și obezitate. Cea mai puternică asociere genetică pentru simptomele insomniei s-a descoperit a fi într-o genă, care anterior a fost legată de sindromul picioarelor neliniștite (o tulburare care afectează sistemul nervos, în care pacientul mișcă necontrolat picioarele, iar crizele apar pe timpul nopții).

Alte regiuni ale aceleiași gene au fost identificate și pentru insomnie, însă cu locuri diferite în materialul genetic al bărbaților de cel al femeilor. De altfel, insomnia a fost asociată cu depresia majoră și metabolismul anormal al glucozei. Cercetătorii au mai identificat legături genetice între durata mai lungă a somnului și riscul de schizofrenie, între somnolenţă excesivă în timpul zilei și indicii de obezitate (cum ar fi indicele de masă corporală și circumferința taliei).

Sursa: sanatateatv.ro