GAZUL RUSESC TRANSFORMA TURCIA INTR-UN CENTRU EUROPEAN

Rusia a instalat conducta de gaz spre Turcia, pe fundul Mării Negre, cu mult mai repede decît se aștepta. Însă ”Turk Stream” nu e doar o conductă de gaz. Este și un simbol al intereselor comune.

A fost un adevărat spectacol atunci cînd nava de montare a conductei Pioneering Spirit, cu lungimea de aproape un kilometru și lățimea 124 de metri plutea spre Bosfor. Cea mai mare corabie din lume, cu toate construcțiile de pe ea, amintea de un oraș. Pînă a se apropia de localitatea turcească Kıyıköy, nava a instalat conducta de gaz de o lungime de 1800 kilometri pe fundul Mării Negre. La sfîrșitul anului 2019, din orașul Anapa, situat la Nordul Mării Negre și pînă la localitatea Kıyıköy din Turcia va trece gazul. Astfel, ”Turk Stream” va asigura anual Turcia cu 31,5 miliarde de metri cub de gaz rusesc. Conducta a fost instalată de compania All Seas Group, înregistrată în Elveția. Grație unei coordonări bune, montarea conductei a fost finisată cu o lună mai devreme, menționează compania Turk Stream.

Un rol important în acest proiect îl are Compania Gazprom. Gazprom vrea să folosească această conductă atît pentru exportul gazului pe piața turcească, cît și pentru cea a țărilor Uniunii Europene. Va trece conducta prin Bulgaria, Serbia, Ungaria spre Austria sau prin Grecia spre Italia – rămîne de văzut.

Oricum, noul proiect vine să înlocuiască ”Sud Stream”, blocat de Uniunea Europeană. Prin el Rusia intenționa, împreună cu partenerii europeni, să transporte gaz pe fundul Mării Negre prin Balcani spre Europa Centrală. Din păcate, UE a ocupat o poziție dură, în pofida partenerilor italieni Eni, francezi EdF și germani BASF. Din cauza UE au rămas cu buza umflată și țările din Balcani, care deja savurau cîștigurile de la tranzitarea teritoriului.

Însă Vladimir Putin a revitalizat proiectul prin ” Turk Stream”. El i-a permis lui Erdogan să aleagă denumirea. S-a schimbat și conceptul proiectului. Potrivit acestuia, Moscova va efectua livrări pînă la frontierele UE, iar mai departe – să decidă statele interesate. În clipa de faţă Gazprom-ul poartă negocieri privind montarea a unei conducte între Grecia și Italia.

În acest proiect Turcia e cea mai fericită. În pofida crizei economice, ”foamea energetică” crește. În anul 2017 consumul de gaze naturale a constituit 53,5 miliarde de metri cub, ceea ce a fost cu 20% mai mult decît în anul precedent. Însă turcii vor nu doar să consume gazul, ci să-l distribuie. Erdogan și-a pus scopul de a transforma Turcia, cu ajutorul gazului rusesc, într-un Centru European energetic. Iar Rusia, prin implementarea ” Turk Stream” își propune nu doar scopuri economice, ci și strategice.

După Neue Zürcher Zeitung, Elveția