GAZELE ROMANESTI NU MAI SINT DORITE IN REPUBLICA MOLDOVA

Conducta Iaşi – Ungheni este inutilă

România nu va mai exporta gaze către Republica Moldova în această Iarnă, scrie Economica.net. Nu e nici cerere şi există şi probleme tehnice la conducta care face legătura între sistemele de transport dintre cele două ţări. Prin urmare, investiţia de 26 de milioane de euro în gazoductul Iaşi-Ungheni, inaugurată anul trecut, nu-şi găseşte, cel puţin deocamdată, rostul.

Moldovenii nu au mai făcut vreo solicitare de gaze către Petrom, compania care, încă de anul trecut, s-a oferit să exporte, şi chiar a exportat, gaze în Ungheni, la un preţ sub cel al Gazprom. De altfel, datele Transgaz arată că nu există exporturi de gaze pentru Iaşi-Ungheni, şi nici nominalizări de export, într-o perioadă a anului în care, dacă ar fi existat cerere, acestea s-ar fi făcut.

Presiunea gazelor din conductele din RM este mai mare decît cea din conductele Transgaz. Prin urmare, este foarte dificil de „împins” cantităţi importante de gaze peste Prut, soluţia actuală viind viabilă doar pentru cantităţi extrem de mici. Pentru ca zeci sau sute de milioane de metri cubi de gaze să ajungă în Moldova, ar trebui montate mai multe compresoare care să ridice presiunea gazului din conductele româneşti. O investiţie de milioane de euro, care acum nu mai prezintă nici un interes.

Întreaga investiţie a avut doar un scop propagandistic. Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost inaugurat cu mare fast, în 27 august 2014. Oficiali de stat din Republica Moldova declarau că „importurile de gaze naturale din România constituie un pas important în procesul de aplicare a strategiei Guvernului Republicii Moldova în privinţa conectării la piaţa energetică a Uniunii Europene, care oferă cele mai bune soluţii pentru consolidarea securităţii energetice a statului moldovean”.

Potrivit lui Valeriu Triboi, ministru-adjunct al Economiei, la acea dată, în Guvernul Republicii Moldova, gazoductul Iaşi-Ungheni este un proiect care necesită continuitate, deoarece va permite, într-un final, atît diversificarea surselor de asigurare a pieţei energetice a ţării, cît şi micşorarea pe viitor a preţului la gaze pentru consumatori. Planul era de a fi extins acest gazoduct pînă la Chişinău, pentru a oferi o alternativă reală la gazul rusesc unui număr mare de moldoveni.

Fostul premier al României, Victor Ponta, preciza că Iaşi - Ungheni este "Cel mai important proiect pentru Moldova. O provocare pentru Iurie Leancă şi pentru mine! Trebuie continuat pînă la Chişinău!".

În realitate, însă, exporturile au fost de numai un milion de metri cubi de gaze, adică necesarul de încălzire pentru o Iarnă a circa 330 de case, iar livrările au durat numai o lună, din Martie 2015 pînă în Aprilie 2015. Factura a fost de circa 270.000 de dolari, adică 280 de dolari pe mia de metri cubi, sub preţul cu care livra Gazprom în Moldova – 330 de dolari/mia de metri cubi, notează http://www.economica.net.