Gasti criminale chineze raspindesc intentionat pesta porcina pentru a face bani

Preţurile la carnea de porc au crescut din cauza pestei porcine africane, iar unele găşti criminale din China răspîndesc intenţionat boala, ca să profite de pe urma ei, scrie South China Morning Post. Infractorii chinezi au exploatat criza pestei porcine africane din ţară prin răspîndirea intenţionată a bolii, pentru a-i obliga pe fermieri să îşi vîndă porcii la un preţ scăzut. Carnea este apoi vîndută prin contrabandă drept carne sănătoasă. Uneori, bandele răspîndesc zvonuri despre virus, care este fatal pentru porci, dar în cazuri mai extreme folosesc drone pentru a arunca obiecte infectate în ferme, potrivit unei anchete a revistei China Comment, care este afiliată agenţiei de ştiri de stat Xinhua.

Boala a redus efectivele de porci din ţară cu peste 40 la sută din cauza sacrificiilor în masă destinate să oprească răspîndirea ei în continuare. Drept urmare, preţul cărnii de porc este mai mult decît dublu. Acest lucru oferă oportunităţi infractorilor. Ancheta arată că găştile au încercat să răspîndească panica în rîndul fermierilor pentru a-i forţa să-şi vîndă animalele la un preţ mai mic. Uneori, ei lansează zvonuri despre răspîndirea bolii într-o localitate şi chiar lasă porci morţi pe marginea unui drum pentru a face fermierii să creadă că infecţia se răspîndeşte. În unele cazuri extreme, găştile au plasat chiar şi furaje infectate în interiorul fermelor locale de porci.

„Una dintre filialele noastre a zărit odată drone care aruncă obiecte necunoscute în ferma de porci, iar ulterior o inspecţie a descoperit virusul pestei porcine africane în aceste obiecte”, a spus un manager al fermierilor.

După ce cumpără porcii, găştile vînd apoi pe piaţa de contrabandă animalele sau carnea lor, în zone unde preţurile sunt mai mari. Acest lucru are loc în ciuda interdicţiei de a transporta carne de porc sau animale între provincii pentru a controla răspîndirea bolii. Marja de profit poate fi de pînă la 1.000 de yuani (143 dolari) pe porc, astfel că dealerii au acumulat profituri substanţiale. Numai în Sud-Vestul provinciei Yunnan autorităţile au interceptat deja 10.000 de porci vii, unii infectaţi cu virusul pestei porcine africane, care erau destinaţi altor provincii. Poliţia estima că o gaşcă a vîndut prin contrabandă 4.000 de porci din provincie într-o singură zi. Contrabandiştii dau mită inspectorilor şi falsifică certificate de carantină pentru a vinde animalele dincolo de graniţele provinciilor. (Sursa: Adevărul.ro) 

Omul care a devenit miliardar de pe urma pestei porcine africane

Epidemia de pestă porcină africană din China i-a îngrijorat pe consumatori şi a dus inflaţia la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, dar în acelaşi timp a produs şi unii cîştigători. Unul dintre aceşti cîştigători este Qin Yinglin, preşedintele companiei Muyuan Foodstuff Co. a cărui avere s-a mărit de peste patru ori în acest an ajungînd la 8,6 miliarde dolari, relatează Agerpres. Este averea cu cea mai rapidă creştere din Bloomberg Billionaires Index, un clasament al celor mai bogaţi 500 de oameni ai planetei.

Preţurile angro la carnea de porc s-au dublat în acest an, potrivit datelor Ministerului chinez al Comerţului, ceea ce a alimentat cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din ultimii şapte ani, în condiţiile în care epidemia de pestă porcină africană a condus la sacrificarea a milioane de porci.

Profitul companiei Muyuan Foodstuff Co. a crescut cu 260% în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, în principal ca urmare a creşterii preţului la carnea de porc. Această companie şi alţi mari producători şi-au majorat cota de piaţă pe seama micilor firme care au fost nevoite să îşi vîndă afacerile din cauza pierderilor, susţin analiştii de la Fitch Ratings.

„Unele companii sunt într-o situaţie dificilă pentru că nu pot să îşi reproducă efectivele de porci. Însă alte companii trec printr-o perioadă de profitabilitate excelentă”, subliniază analistul Fitch, Li Chen.

Născut în 1965 în provincia Henan şi absolvent al Universităţii agricole din Henan, Qin Yinglin a lucrat timp de trei ani după absolvirea facultăţii la o companie de stat după care şi-a început propria afacere de creştere a porcilor în oraşul său natal Nanyang. Cînd a început avea doar 22 de porci, iar acum compania sa Muyuan sacrifică aproximativ cinci milioane de porci pe an.

Într-un interviu acordat în Primăvară cotidianului South China Morning Post, Qin Yinglin a subliniat că firma sa a început să dezinfecteze camioanele, să sterilizeze termic furajele pentru animale şi să filtreze aerul în fermele de porci pentru a împiedica răspîndirea pestei porcine.

Cîștigători de pe urma pestei

Qin Yinglin nu este singurul care a cîştigat de pe urma epidemiei de pestă porcină. Alţi cîştigători sunt grupul WH Group din Hong Jong, cel mai mare producător din carne de porc, şi New Hope Group, un crescător de porci şi producător de furaje pentru animale. Preşedintele companiei New Hope, Liu Yonghao, are în prezent o avere estimată la 11 miliarde dolari, aproape dublă faţă de cea de la finele lui 2018.