Gardienii Revolutiei din Iran au lansat rachete balistice asupra unei „tabere teroriste” din Siria

Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat, Luni dimineaţa, că au atacat cu rachete balistice un „cartier general al teroriştilor” din Siria, ca represalii după atentatul ce a vizat în 21 Septembrie oraşul iranian Ahvaz, informează AFP, potrivit agerpres. „Cartierul general al celor responsabili de crima teroristă din Ahvaz a fost atacat în urmă cu cîteva minute la Est de Eufrat de mai multe rachete balistice lansate de ramura aerospaţială a Gardienilor Revoluţiei”, a notat armata ideologică a Republicii Islamice Iran pe site-ul său de internet. „Potrivit primelor informaţii, numeroşi terorişti takfiri şi liderii responsabili de crima teroristă din Ahvaz au fost ucişi sau răniţi în acest atac cu rachete”, au adăugat Gardienii, fără a preciza de unde au fost lansate rachetele.

Termenul „takfiri” este folosit de autorităţile iraniene pentru a-i desemna pe jihadiştii sunniţi. Acesta derivă din cuvîntul arab „takfir” (anatemă), acuzaţie utilizată de aceşti extremişti drept justificare a violenţei împotriva celor pe care ei îi consideră necredincioşi.

Potrivit agenţiei de presă iraniene Fars, apropiată de conservatori, două tipuri de rachete au fost folosite de Gardienii Revoluţiei: rachete Zolfaghar, cu o rază de acţiune de 750 de km, şi rachete Qiam, de 800 de km.

În 21 Septembrie, 24 de persoane au fost ucise de un comando format din cinci persoane care au deschis focul cu arme automate asupra unei parade militare în Ahvaz, în Sud-Vestul Iranului. Atentatul a fost revendicat de gruparea Stat Islamic (SI), împotriva căreia Iranul este angajat în Siria alături de autorităţile de la Damasc. Chiar în ziua cînd a avut loc atacul, Preşedintele iranian Hassan Rouhani a promis că acesta va fi răzbunat printr-o contra-acţiune „teribilă”.