GARDA TINARA A PSRM A VORBIT DESPRE CONDITIILE INUMANE DIN CAMINELE STUDENTESTI

Paturi de fier, tapete zdrențuite, crăpături de măsura unei palme, băi și toalete într-o stare îngrozitoare, insecte, gîndaci și șoareci – în asemenea condiții sînt obligați astăzi să locuiască studenții din căminele țării.

Acest lucru a fost declarat în cadrul conferinței de presă, din 18 septembrie, de către reprezentanții ”Gărzii Tinere” a Partidului Socialiștilor. Ei s-au plîns că odată cu începerea perioadei reci a anului, stundenții sînt nevoiți să acopere găurile din geamuri, care sînt de mărimea palmei și, să doarmă îmbrăcați ca să nu înghețe.

”Noi vrem cămine dotate cu căldură, fără gîndaci, vrem educație accesibilă fără politică și corupție. Noi sîntem viitorul acestei țări, auziți-ne!” a declarat nul dintre participanții la conferința de presă, studentul Serghei.

Consilierul municipal al Partidului Socialiștilor Victor Poleacov a remarcat că noutățile pozitive de la posturile de televiziune controlate de către guvernare au anunțat că au fost făcute lucrări de reparații, în realitate sînt doar cîteva cămine reparate, alte zeci – se află într-o stare deplorabilă.

Potrivit activistei din ”Garda Tînără” Carolina Lipschii, astăzi bursa unui student din RM este aproximativ de 600-800 de lei lunar, din care aproximativ 300 trebuie alocate pentru cămin. Iar restul banilor rămași merg pentru transport.

”Pentru mîncare și îmbrăcăminte studenților bani nu le rămîne, de aceea ei sînt nevoiți să muncească, motiv pentru care nu acordă suficientă atenție învățămîntului. Acest lucru, precum și faptul că trebuie să se gîndească cum să rezolve problemele din cămin, duc la creșterea riscurilor de-a avea specialiști insuficient de calificați. Se crează impresia că autorităților le este indiferent cine în următorii ani îi va consulta sau opera”, a menționat ea.

Poleacov a afirmat cu încredere că banii achitați de către studenți pentru traiul în cămine este suficient pentru reparațiile cosmetice, dacă nu pentru cele capitale.

El a îndemnat instituțiile de învățămînt, să utilizeze sumele venite din partea studenților pentru necesitățile acestora, iar organele competente – să atragă atenția asupra faptului cum sînt distribuite camerele din cămine.

Sursa: socialistii.md