Gafele comise de Trump la intilnirea cu regina Elisabeta

Donald Trump nu e tocmai un maestru al eleganţei şi mulţi se aşteptau să gafeze la întîlnirea de Vineri cu regina Marii Britanii. Nu ştim dacă i-a scăpat vreo vorbă nepotrivită cît timp au băut ceaiul în spatele uşilor închise. Dar observînd partea publică a ceremoniilor, toată lumea a remarcat imediat cîteva stîngăcii - dacă nu chiar gafe!

Donald şi Melania Trump au ajuns cu întîrziere la castelul Windsor, unde fuseseră invitaţi să ia ceaiul cu regina. Pe reţelele de socializare circulă imagini în care Elisabeta a II-a, care îi aştepta într-un cort instalat în curte, îşi verifică de două ori ceasul, întrebîndu-se probabil unde sunt musafirii. Aceştia ajung în cele din urmă şi amîndoi îi strîng mîna reginei. Imediat, Preşedintele american şi soţia lui sunt criticaţi pe reţelele de socializare că nu s-au înclinat în faţa suveranei.

Max Foster, corespondent CNN: “Buckingham Palace insistă că nu există un cod de conduită obligatoriu, deşi unii vizitatori pot alege să respecte tradiţiile. Regina nu se aşteaptă ca oamenii să se încline în faţa sa, dar mulţi aleg să o facă. Bărbaţii înclină capul, în timp ce femeile fac o mică reverenţă. Secretul este să nu exageraţi. Alţii preferă să-i strîngă mîna în mod obişnuit. Sau pot alege o combinaţie între cele două.”

Donald Trump dat dovadă de stîngăcie şi cînd a inspectat garda de onoare împreună cu regina. A luat-o cu cîţiva paşi înainte, apoi s-a oprit brusc în faţa ei, determinînd-o pe suverană să-l ocolească.

Nu ştim ce i-a spus în privat reginei, dar într-un interviu acordat tabloidului “The Sun” a numit-o “o femeie incredibilă” pentru că şi-a reprezentat ţara atîţia ani fără să comită greşeli stînjenitoare. În trecut însă, a făcut declaraţii mai puţin elegante despre alţi membri ai familiei regale. S-a lăudat că, dacă ar fi întîlnit-o pe prinţesa Diana, ar fi sedus-o cu siguranţă. Şi le-a găsit scuze celor care au fotografiat-o pe ducesa de Cambridge făcînd plajă fără sutien. “Cine n-ar poza-o pe Kate că să cîştige o mulţime de bani, dacă face plajă nud?”, a spus el. Cît despre prinţul Charles, Trump ar fi spus că refuză să-l întîlnească pentru că nu vrea să i se ţină predici despre încălzirea globală.