FURNIZORII DE SERVICII DE TELEFONIE MOBILA AU UTILIZAT APROAPE 90 LA SUTA DIN NUMERELE ATRIBUITE DE ANRCETI

Gradul de utilizare a numerelor de telefonie mobilă a depăşit în anul 2014 cifra de 89 la sută. Furnizorii de servicii mobile au utilizat 5 milioane 512,7 mii de numere din cele 6 milioane 160 mii de numere atribuite de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Raportul cu privire la monitorizarea utilizării resurselor de numerotare, publicat astăzi pe pagina web oficială a ANRCETI, mai arată că gradul de utilizare a numerelor de telefonie fixă este de 70 la sută.

Autorii raportului explică nivelul înalt de utilizare a numerelor de telefonie mobilă prin exploatarea la maximum a capacităţilor nodurilor de comutaţie a reţelelor şi facilităţile de care beneficiază consumatorii. Astfel, după implementarea portabilităţii numerelor, tarifele pentru unele servicii de telefonie mobilă au fost reduse, iar companiile asigură acces permanent utilizatorilor la terminalul mobil.

ANRCETI mai notează că 12 furnizori nu au prezentat rapoartele şi riscă să fie sancţionaţi. Alţi cinci furnizori nu au utilizat timp de doi–trei ani numerele atribuite acestora, deşi potrivit Procedurii privind administrarea resurselor de numerotare telefonică urmau să activeze numerele în termen de cel mult un an de la atribuirea lor. Autoritatea de reglementare atenţionează aceşti furnizori că în cazul în care nu se vor conforma cerinţelor legale, va iniţia procedura de retragere a licenţelor de utilizare a resurselor respective.