FUMATUL IN SPATIILE PUBLICE, LA LOCUL DE MUNCA SI IN TRANSPORTUL PUBLIC VA FI INTERZIS

Fumatul în spaţiile publice închise şi semiînchise, la locul de muncă şi în transportul public va fi interzis. Cei care nu vor respecta aceste reguli vor fi amendaţi. Acest lucru este stipulat într-un proiect de lege aprobat astăzi în lectura a doua de Parlament, cu votul a 69 de deputaţi.

Documentul prevede sancţiuni de pînă la 10 mii de lei pentru gestionarii spaţiilor în care este interzis fumatul, şi de pînă la 1400 de lei pentru persoanele care vor fuma în spaţii publice, la locul de muncă şi în transportul public.

Totodată, va fi interzisă comercializarea produselor din tutun şi a produselor care conţin nicotină în unităţi de comerţ între orele 22.00–08.00. Interdicţii vor fi impuse şi în ceea ce priveşte vînzarea ţigărilor minorilor, expunerea vizibilă a produselor din tutun în spaţii comerciale şi publicitatea la ţigări.

Vor fi interzise şi produsele din tutun care conţin aditivi alimentari ce conferă gust sau adaosuri de vitamine, care creează impresia că produsul este benefic pentru sănătate. Pentru plasarea pe piaţă a produselor din tutun care conţin ingrediente interzise de legislaţie vor fi aplicate amenzi de pînă la 10 mii de lei.