FRUSTRAREA PERSONALĂ NU ARE CE CĂUTA ÎN DIPLOMAŢIE

Ca să-l credem şi politician matur…

Autor:Mihai CONŢIU

Nevotarea destul de previzibilă a Guvernului Iurie Leancă a iscat o serie de isterii ieftine şi penibile din partea unora. În special celora care se lasă vrăjiţi de vorba meşteşugită şi mai puţin de sensul cuvintelor şi la faptele reale ale celui ce le emite. La „sobrietatea şi gingăşia” politică pe care le afişează în ultimele zile Iurie Leancă, mi s-a părut absolut impardonabilă reacţia sa după ce Parlamentul nu i-a dat vot de încredere. A demonstrat nu doar faptul că nu ştie să piardă, aşa cum se întîmplă, inevitabil, oricărui politician din lumea asta, ci s-a acoperit de ridicol prin contradicţiile pe care le-a emis, cu frustrare. Toate astea în pofida faptului că este, în primul rînd, diplomat de carieră.

În acest context, Leancă şi-a îndreptat degetul acuzator către colegii lui din PLDM şi spre cei din PD, învinuindu-i că n-au acceptat să formeze o coaliţie proeuropeană cu PL la guvernare. Cu riscul de a mă repeta, vă reamintesc că însuşi Leancă este cel care a acceptat şi votat crearea premiselor de formare a unui Guvern consensual (el îi spune minoritar) format din PLDM şi PD, cu sprijinul parlamentar al PCRM. Aici, se înţelege, este vorba despre votarea preşedintelui Parlamentului şi structurile sale constitutive.

Tot în această ordine de idei, acelaşi Leancă a avut o rundă de consultări cu PCRM, în urma căreia ambele părţi s-au declarat satisfăcute. Ex-premierul, însă, nu a reţinut un „amănunt”: Vladimir Voronin nu uită, nu trece cu vederea peste propriile-i acţiuni atunci cînd vine vorba despre un politician sau altul. Aici este vorba despre cele vreo patru moţiuni de cenzură înaintate împotriva fostului Guvern Leancă. Mai apoi, Leancă şi-a exprimat regretul că, anterior, nu a discutat mai des cu reprezentanţii PCRM. Păi, ca diplomat şi politician, chiar că nu a fost îndreptăţit să comită astfel de erori.

Pentru a-şi asigura o marjă strategică, un fel de chirie pentru speranţă, Leancă, împreună cu Vlad Plahotniuc, din cîte s-a aflat, au discutat şi cu Mihai Ghimpu, căruia i-a dat nişte asigurări de cooptare ulterioară la guvernare. Bizar şi nu greu de intuit este altceva: de ce credeţi, iubiţii mei cititori inteligenţi, că tocmai Plahotniuc s-a dus de mînă cu Leancă la Ghimpu? Plahotniuc şi Leancă!!! Vom mai vorbi despre acest subiect sensibil şi, deocamdată, ultrasecret! Prin urmare, Leancă a jucat dublu şi cu PCRM, dar şi cu PL în cadrul consultărilor. Despre jocul lui Plahotniuc cu PL şi cu Leancă şi Ghimpu, un joc mult mai periculos, de data aceasta pentru Filat, vom vorbi ceva mai tîrziu.

Cu toate acestea, Leancă îşi acuză colegii din PLDM şi pe cei din PD de eşecul învestirii sale, deşi, logic, ar trebui să-şi îndrepte degetul acuzator exclusiv spre „europeanul” Ghimpu. Nu vedeţi cît de absurd este totul – dacă era ales, Guvernul consensual sprijinit de comunişti era ideal, neales fiind, acesta devine antieuropean!? Şi dacă totul este atît de rău în politica moldovenească, de ce Leancă vrea să fie prim-ministru peste această grămadă de gunoi?

De ce s-a mai „ofertat” premier dacă nu a oblojit rănile ţării?

La emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la „Jurnal TV”, Leancă a afirmat că, în 5 ani de guvernare, „nu s-a făcut un salt dramatic în îmbunătățirea nivelului de viață. Aici, spune el, mă refer la salarii și pensiile care au rămas mici. Avem probleme mari și în ceea ce privește hoția și corupția. Nu am reușit să reformăm nici Justiția și nici Procuratura”. Acuză sau autoacuzare? Păi dacă nu a fost capabil să iniţieze măcar „un salt dramatic în îmbunătățirea nivelului de viață”, ce garanţii am fi avut că ar fi devenit, peste noapte, un săritor la înălţime experimentat?

În afară de aceasta, iar totul rezultă din lipsa de logică a lui Leancă, problema Moldovei nu este atît corupţia sau marea hoţie, ci nepăsarea criminală a celor ce se instalează în funcţii publice. Plus incompetenţa, indiferenţa, lăcomia, egoismul, cumătrismul, bumakovismul şi alte trăsături naţionale. La cum vorbeşte şi explică Leancă situaţia ţării, starea naţiunii cum se mai spune, se vede că gingaşul nostru vorbitor de toate nu a înţeles nimic. Dar îi place să trăiască bine, chiar foarte bine…

Folosind expresia „salt dramatic”, Leancă îi dă un sens absolut greşit, o conotaţie total opusă a ceea ce înseamnă în realitate. „Salt dramatic”, în acest context, înseamnă măsuri antipopulare, de austeritate, iar asta tocmai în scopul „îmbunătăţirii ulterioare şi permanente a nivelului de viaţă al moldovenilor.

Ştiind foarte bine ce a patronat ca premier, pare o indecenţă, eufemistic vorbind, să vorbească despre corupţie şi hoţie. Tot aşa, indirect, îşi acuză colegii din PLDM cînd vorbeşte despre nereformarea Justiţiei şi Procuraturii. Din cîte ştim, destul de bine, Procuratura înregistrează carenţe, nu şi Justiţia, în ceea ce ţine de Ministerul Justiţiei. Nu cumva Leancă transpiră la Chişinău, dar face duş la Moscova?

Crede că ştie mai bine de ce au nevoie românii, aşa, ca diplomaţii ruşi

Ca diplomat, Leancă ne-a demonstrat o lipsă totală de viziune sau de ancorare în realitate. A mers împotriva propriului partid la alegerile prezidenţiale din România şi, după ce nu a redevenit premier, îi trage de urechi pe moldoveni pentru că n-ar fi fost destul de isteţi ca să-l voteze pe Victor Ponta la Preşedinţia României, căci iată ce a declarat:

„Avem gazoductul, avem autobuze școlare excelente (auzi vorbă pentru proşti: „autobuze şcolare excelente”!)., iată pentru acest motiv cetățenii Republicii Moldova și eu în special trebuie să-i spunem un mare mulțumesc domnului Ponta. Domnul Ponta a înțeles cît de important este să vii nu doar cu cuvinte, dar și cu fapte. Eu îl apreciez pe domnul Ponta că a știut după 20 de ani de relații frățești să treacă de la cuvinte la acțiuni. Păcat că moldovenii nu au votat cu Victor Ponta”.

Cu alte cuvinte, Leancă ştie mai bine ce preşedinte merită românii. Fireşte că şi această contradicţie bizară a fost sesizată de jurnaliştii români – un premier moldovean de dreapta europeană susţine un candidat român de stînga, unul care era şi pe placul Moscovei! Pe umerii lui Leancă epoleţii s-au developat definitiv! Acum nici nu-i mai poate ascunde.

Printr-o omisiune specifică diplomaţiei ruse, ex-premierul evită să recunoască faptul că, indiferent cine se află la Preşedinţia României sau în fruntea Guvernului român, România va ajuta Moldova oricum. Ponta nu a dat aceşti bani din buzunarul lui, ci din cel al contribuabilului român.

Leancă, însă, vorbind despre aceste ajutoare financiare româneşti (20 de milioane de euro acordate de Guvernul României pentru renovarea grădinițelor din Republica Moldova), în stilul moldovenesc „fraudulos-consensual”, i-a dat un salariu lunar de 3.926 de Euro lui Mircea Eșanu, soţul purtătoarei sale de cuvînt, Liliana Viţu. Asta s-a întîmplat în pofida faptului că printre condiţiile care au însoţi acest ajutor era şi interdicţia de a se acorda salarizări celor care asistă sau aplică proiectul. Este Leancă un om corupt sau nu? Sau are voie de la Ponta să facă asemenea derogări?

La vremea respectivă, Deschide.md, preciza că este vorba despre un contract de salarizare pentru Mircea Eșanu-Viţu pe o perioadă de 4 ani, că suma totală a salariilor din toţi aceşti bani se ridică la circa 400 de mii de euro.

„Păcat că moldovenii nu au votat cu Victor Ponta”, a spus Leancă, în timp ce presa română scrie că „Liviu Munteanu, afaceristul de la Iaşi implicat în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, este foarte apropiat de doi dintre cei mai periculoşi rakeţi de peste Prut, ambii judecaţi sau condamnaţi pentru asasinate celebre. Surse din lumea interlopă au precizat că Munteanu nu este doar prieten, ci chiar cumătru, respectiv naş de cununie al celor doi interlopi basarabeni, Vasile Rodideal şi Ion Druţă”.

Omniprezentul Sturza, un „guru” mereu la pîndă

Uneori avem senzaţia că ex-premierul de nouă luni al Moldovei, în 1999, Ion Sturza, doreşte să i se ceară sfatul şi atunci cînd se construieşte un garaj, nu doar alianţe politice de guvernare. Aşa cum era de anticipat, nefiind poftit în fruntea bucatelor guvernamentale, la de-a gata şi fără cheltuieli personale electorale minime, fireşte că a ieşit în spaţiul public pe post de bocitoare a lui Leancă. Solidaritatea epoleţilor este cea mai durabilă chestie, iubiţi cititori, în stele de ofiţeri ai serviciilor secrete.

Se creează impresia că anumiţi jurnalişti „au sarcina expresă” de a scrie despre absolut orice strănut al lui Sturza, fie din profilul lui de pe reţelele de socializare, fie din staţia în care, ca omul normal, „aşteaptă troleibuzul ca să se întoarcă acasă din oraş”.

Mesaj sentimental 1: Sturza pentru Leancă

După eşecul învestirii lui Leancă, „jurnaliştii atenţi” au mediatizat un textuleţ de-al lui Sturza publicat în Facebook, în care, printre altele, se solidarizează cu icoana blîndă astfel:

„…dacă moldovenii călătoresc liber în Europa este, practic, meritul exclusiv al lui Iurie Leancă.” Veți preciza că a avut și multe eșecuri, rateuri. E adevărat. Dar nu despre aceasta vorbim azi și sincer, pentru mine acestea puțin contează… De astăzi TOȚI se vor alinia sub alt drapel. Chiar și cea mai iubită dintre pămînteni Maia Sandu…” „Astăzi, fiind pe Olimp, ești venerat și apreciat, mîine - marginalizat și uitat… Dar mai e o șansă să construiești un Olimp care să nu depindă de o funcție formală. Merită de încercat.” „Noi avem foarte puțini oameni de calitatea lui Iurie Leancă și ar fi un mare păcat să-l pierdem în istorie. Iurie, ai toată simpatia și suportul meu, dacă contează, desigur!”

Înduioşător, nu? Pe dracu’, mai citiţi, dragii mei, încă o dată textul ca să vedeţi cît este de perfid Ionică Sturza Avarul! Nimeni nu-i neagă lui Leancă meritul de a fi fost prezent, în calitate de ministru de Externe şi, mai apoi, premier, la discuţiile şi negocierile diplomatice cu oficialii europeni ca un reprezentant oficial al unei ţări, Republica Moldova, căreia UE trebuia să-i spună ce să facă în acest scop. Dar dacă suntem obiectivi, meritul este al UE, nu al lui Leancă, iar asta pentru că nu a făcut nimic altceva decît să accepte nişte formulare pe care nu el le-a întocmit. Că dacă era aşa cum se laudă, atunci altele erau unele dintre clauzele Acordului de Asociere. Istoria diplomaţiei europene nu reţine absolut nici un demers novator, revoluţionar al lui Leancă, iar asta în calitate de oficial al unei ţări care are nevoie disperată de diplomaţi străluciţi cu care să impresioneze Europa.

Cinismul, dar şi prostia lui Sturza sunt date şi de aceea că, recunoscînd „că a avut și multe eșecuri, rateuri”, spune: „Pentru mine acestea puțin contează!” Păi parcă este interesat de binele şi prosperitatea acestei ţări…!? Cum să nu fie îngrijorat de eşecurile şi rateurile unuia care vrea să redevină premier?

Observaţi că Sturza nu se stăpîneşte ca să nu o înţepe şi pe Maia Sandu, ministrul Educaţiei, pe care, probabil, ar fi vrut-o în tabăra eşuată a lui Leancă. Dar, oare, Sturza de ce nu vede eficienţa aflării acesteia în fruntea acestui minister şi o vrea scoasă pe tuşă?

Cînd spune de „Olimp, marginalizare şi uitare”, este cert că Sturza se autodeplînge că, în pofida milioanelor de euro pe care le are, nu este chemat nici acum să fie încoronat măcar prim-ministru, dacă nu preşedinte al acestei ţări. Numai că, în continuare, îi sugerează lui Leancă faptul că ar putea fi constructorul unui alt Olimp. În realitate, îl îndeamnă să părăsească PLDM şi să iniţieze un alt proiect politic. Mă întreb dacă Sturza ar avea „mărinimia” să bage bani într-un astfel de proiect? Pentru că cineva de la Chişinău, Mistreţul de Noapte, i-a luat-o înainte şi deja a cotizat pentru noua formaţiune a lui Leancă. Săptîmîna aceasta, probabil, Leancă, la fel ca Mihai Godea acum 3 ani, va declara că lansează Partidul Persoanelor Hiperfragile, Hipersensibile şi Hiperinutile. Adică, un fel de PPHHH.  Nu Plahotniuc, ci PPHHH!

Spune Sturza că „ar fi un mare păcat să-l pierdem în istorie”. Da, e o crimă chiar să pierdem în istorie un colos al gîndirii ca Iurie Leancă… Care Istorie, domnii mei? A scris măcar Istorie diplomatică? Dar de ce trebuie îndemnat Leancă să părăsească PLDM şi să nu continue să activeze, politic, în postura în care a ajuns acum? Ce-i dezonorant în asta? Nu sunt locuri de uşier la PLDM? Sau de ce să nu încerce să-şi rescrie o Istorie, dar una strict politică. În cea diplomatică nu a avut performanţe notabile decît percepute provincial, aşa cum o face Sturza.

Da, Leancă şi-a început cariere diplomatică pe vremea URSS, numai că jungla politică nu îi este pe măsură. Este o mare diferenţă între un diplomat de carieră şi un politician de zi cu zi, indiferent de punctele adiacente care-i unesc, care-i interferează. Politicianul are o mai mare libertate de exprimare, însă diplomatul, ca aristocrat al politicii, îşi exprimă doar opinii cenzurate, de salon, în ultimă instanţă.

„Simpatia şi suportul” pe care, în final, i le transmite Sturza lui Leancă, explică, parţial, cele scrise pînă acum, dar şi cele ce vor urma.

Mesaj sentimental 2: Leancă pentru Sturza

Aşa, ca între băieţi, ca de la epolet la epolet, de fapt, Iurie Leancă, prompt, i-a răspuns lui Sturza la mesajul pe care i l-a transmis prin Facebook şi prin jurnaliştii care i l-au mediatizat astfel: „Mulţumesc domnului Ion Sturza pentru susţinere, inclusiv pentru sprijinul acordat cît timp am ocupat funcţia de premier, în mod special pentru criticile constructive.” 

Emoţionant, nu? „Criticile constructive”… de, nu ştim care or fi fost alea, dar în ce s-o fi materializat „sprijinul acordat cît timp a ocupat funcţia de premier”? Oare, într-adevăr, Sturza să-i fi fost un fel de consilier economic secret lui Leancă? Doar ştim cu toţii că se vehicula o posibilă astfel de funcţie pentru „prinţul de la Pîrjolteni”!

Nu mai plînge baby! Zoie, fii bărbată!

Preţios, aşa cum îi place să creadă că îi stă bine, Leancă informează „întreaga suflare din Moldova” că, săptămîna aceasta, își va anunța decizia referitor la cariera sa politică după ce va discuta cu societatea civilă, dar și după ce se va consulta colegii de partid: „Am zis ca iau o pauză de a reflecta, am fost la mine acasă, la cei care mă cunosc de mic. Nu exclud absolut nimic. Eu analizez, nu exclud absolut nimic, peste 6-7 zile voi avea un răspuns clar și fără echivoc. Acum nu sunt pregătit.” Parcă aduce a Sturza, nu vi se pare? Îşi ridică preţul ca miresele Felinarelor Roşii.

„Acasă la cei care mă cunosc”…? Oare este vorba despre familia sa, căminul lui conjugal sau „Famiglia epoleţilor”?

Ar fi păcat dacă nu ne-ar demonstra că este un politician matur, unul care înţelege că este firesc să aibă suişuri şi coborîşuri, mai ales că „a avut și multe eșecuri, rateuri”, iar timp are destul ca să mediteze asupra lor şi să se relanseze într-o nouă dimensiune din interiorul partidului care l-a şi propulsat în funcţiile ocupate. Altminteri, anonimatul scrie pe fruntea lui! Noi suntem gata să facem pariul şi vă spunem: proiectul Leancă în afara PLDM este mort de-a binelea! Unde-i acum Mihai Godea? 

Cu toate acestea,

totuşi, după învestirea de către Parlament a Guvernului Chiril Gaburici, şeful Delegaţiei Uniunii Europene, Pirkka Tapiola, a declarat că UE va continua să sprijine reformele-cheie, care urmează să fie întreprinse de Guvernul Republicii Moldova în contextul parcursului proeuropean. Aceasta s-a întîmplat în cadrul unei întrevederi avute cu premierul Chiril Gaburici, unde au fost discutate priorităţile agendei europene a Republicii Moldova şi proiectele care urmează să fie puse în aplicare. Totodată, cu acest prilej, cele două părţi au constatat necesitatea de a se continua cooperarea în baza agendei de asociere, care cuprinde  reforma justiţiei, combaterea corupţiei, consolidarea sectorului financiar-bancar, reformarea administraţiei publice, dezvoltarea economică şi atragerea investiţiilor. Fireşte că şi ceilalţi parteneri europeni, americani şi instituţiile financiare internaţionale au salutat investirea  şi şi-au manifestat intenţia sprijinirii noului Guvern, dar spaţiul deja nu ne mai permite să-i invocăm.