FREEDOM HOUSE: PRESA IN R. MOLDOVA ESTE PARTIAL LIBERA

Republica Moldova a ocupat locul 119 din 199 de țări și regiuni într-un clasament al libertății presei realizat de organizaţia internaţională Freedom House. Potrivit acestuia, țara noastră a acumulat în total 56 de puncte (unde „0” echivalează cu „foarte bine”, iar „100” cu „foarte rău”) și se află în grupul țărilor cu presa parțial liberă.

Pe aceeași poziție cu țara noastră se află Columbia și Liban.

Experții de la Freedom House au ținut cont de trei indici. La indicele „Baza normativă”, țara noastră a acumulat 17 puncte și s-a poziționat pe locul 118; la indicele „Situația politică”, Republica Moldova se află pe locul 107 cu 21 puncte; iar la indicele „Mediu economic” a ajuns pe locul 137 cu 18 puncte.

Potrivit experților, „Rusia, un inovator al propagandei de stat moderne, și-a extins eforturile de a controla știrile pentru publicul intern, dar și să manipuleze spațiile informaționale ale mai multor vecini importanți din punct de vedere geopolitic, printre care Ucraina, Republica Moldova, țările baltice și statele din Asia Centrală”.

La nivel global, nivelul libertății presei în 2015 a coborît la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani pe motiv că forțele politice, criminale și teroriste în lupta lor pentru putere au încercat să reducă la tăcere mass-media.

Doar 13 la sută din populația lumii se bucură de presă liberă, 41 la sută locuiesc în spațiul informațional parțial liber, iar celelalte 46 la sută în spațiul informațional neliber.

Printre țările care au suferit cele mai mari declinuri ai libertății presei în 2015 se numără Bangladesh, Turcia, Burundi, Franța, Serbia, Yemen, Egipt, Macedonia, și Zimbabwe.

Radu BURDUJAN (agora.md)