Fratele atacatorului care s-a aruncat in aer la Manchester Arena în 2017, gasit vinovat de crima

Fratele atacatorului care s-a aruncat în aer la sfîrşitul unui concert al cîntăreţei Ariana Grande în Manchester, în urmă cu trei ani, a fost găsit vinovat Marţi de uciderea celor 22 de victime, informează Reuters, potrivit agerpres. Salman Abedi, un britanic de 22 de ani născut din părinţi libieni, şi-a detonat bomba la Manchester Arena cînd părinţii soseau pentru a-şi lua copiii la finalul unui concert susţinut de interpreta pop americană, în luna Mai 2017. Printre victime au fost şapte copii, dintre care cel mai mic avea doar 8 ani, în timp ce 237 de persoane au fost rănite şi 670 de supravieţuitori au suferit traume psihologice.

Procurorii au spus că fratele său mai mic, Hashem Abedi, care acum are tot 22 de ani, a fost la fel de vinovat pentru crime, pentru că şi-a ajutat fratele să comită atacul. ”Hashem Abedi l-a încurajat şi l-a ajutat pe fratele său ştiind că Salman Abedi plănuia să comită o atrocitate. Are sînge pe mîini chiar dacă nu el a detonat bomba”, a spus într-un comunicat Max Hill, directorul Procuraturii publice din Marea Britanie, într-un comunicat.

Tribunalului Old Bailey din Londra i s-a spus că Hashem Abedi şi-a ajutat fratele să obţină componentele bombei artizanale şi că au lucrat împreună la construcţia sa, cumpărînd şuruburi şi cuie pentru a fi folosite ca şrapnel. Cei doi fraţi au depozitat şi creat dispozitivul la o adresă distinctă în Manchester şi, cu puţin timp înainte de întoarcerea în Libia la jumătatea lunii Aprilie 2017, au cumpărat o maşină care să fie folosită pentru depozitarea echipamentelor de fabricare a bombelor. Hashem Abedi era în Libia cînd a avut loc atacul şi a devenit primul suspect care a fost extrădat cu succes în Marea Britanie în Iulie 2019.

Gruparea Stat Islamic a declarat că este responsabilă pentru atacul sinucigaş imediat după comiterea lui, dar serviciile de securitate au a tratat întotdeauna acea afirmaţie cu scepticism. În 2018, parlamentarii britanici au ajuns la concluzia că serviciul de securitate MI5 a ratat potenţialele oportunităţi de prevenire a atacului.

Familia Abedi a emigrat în Marea Britanie în timpul guvernării fostului lider libian Muammar Gaddafi, ulterior mutîndu-se de la Londra în zona Fallowfield la Sud de Manchester. Hashem Abedi s-a născut la Manchester şi părinţii celor doi fraţi s-au întors în Libia după ce Gaddafi a fost răsturnat de la putere în 2011.