Franta va organiza concerte de proba, pentru a testa raspindirea coronavirusului in aglomerarile de oameni

Franţa va proba eficacitatea măsurilor anti-COVID-19 în marile aglomeraţii de public la trei concerte cu peste 1.000 de participanţi, care se vor desfăşura în următoare luni în oraşele Paris şi Marsilia, a anunţat, Marţi, ministrul francez al Culturii Roselyne Bachelot, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres. Într-un interviu acordat postului LCI, Roselyne Bachelot s-a declarat optimistă cu privire la o posibilă redeschidere a sălilor de evenimente la care publicul stă pe scaune, dar mai degrabă pesimistă asupra acelora unde spectatorii stau în picioare, acestea fiind şi cele pentru care se vor face aceste experimente.

Planul constă în organizarea a două concerte în sala Le Dome din Marsilia, ce are o capacitate de 8.000 de spectatori, plus încă unul în centrul sportiv Bercy din Paris.

Intrarea la aceste concerte va fi gratuită, dar participanţii vor fi numai voluntari sănătoşi, cu vîrste între 20 şi 40 de ani, şi toţi vor purta mască.

Cei peste 1.000 de participanţi la fiecare dintre concerte vor fi testaţi pentru COVID-19 în ziua concertului, apoi vor efectua alte două teste, după 7 şi 14 zile, astfel încît să poată fi evaluată posibila transmitere a virusului în timpul acestor evenimente.

Dacă demersul va fi dus la bun sfîrşit, pe 8 Aprilie se va desfăşura la Marsilia un mare congres medical la care vor fi analizate rezultatele şi va fi studiat un sistem care să poată fi aplicat pe ansamblul Franţei.

Activitatea culturală de concerte, cinema şi teatru este suspendată în această ţară din 29 Octombrie, cînd a fost decretat al doilea lockdown pentru a frîna răspîndirea coronavirusului.