Franta si China, la un pas de o confruntare militara

O navă militară franceză a trecut luna aceasta prin Strîmtoarea Taiwan, au declarat agenţiei Reuters două surse oficiale americane, sub rezerva anonimatului. Reuters arată că evenimentul este neobişnuit şi probabil agreat de Washington, dar în acelaşi timp o sursă de tensiuni între Paris şi Beijing. Conform uneia din cele două surse, ar fi vorba de fregata Vendemiaire, urmărită îndeaproape de forţe navale chineze, iar operaţiunea franceză ar fi fără precedent. Ambii oficiali arată că tranzitul a avut loc pe 6 Aprilie. Colonelul Patrik Steiger, purtător de cuvînt al marinei militare a Franţei, a refuzat să comenteze informaţiile.

Marşul navei franceze este considerat, potrivit Reuters, un semnal că aliaţii SUA susţin libertatea de navigaţie în apele internaţionale din apropierea Chinei şi ar putea deschide calea unor operaţiuni similare ale marinelor militare ale Japoniei şi Australiei. Sursele Reuters nu au făcut speculaţii privind scopul tranzitului sau al posibilei semnificaţii de afirmare a dreptului de liberă navigaţie.

După trecerea prin Strîmtoarea Taiwan, China a notificat Franţa că nu mai este invitată la parada navală cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a înfiinţării marinei militare chineze, susţin oficialii americani. La eveniment au participat nave militare din India, Australia şi alte ţări.

Taiwanul este un punct sensibil în relaţiile dintre Statele Unite şi China, aflate de asemenea într-un conflict comercial. Marina militară americană patrulează în Marea Chinei de Sud, în sprijinul libertăţii de navigaţie, în timp ce forţa militară chineză în regiune se manifestă tot mai puternic.