Franta se pregateste ca de razboi: 60.000 de politisti si jandarmi sunt scosi in strada

Peste 60.000 de poliţişti şi jandarmi vor fi desfăşuraţi Sîmbătă în Franţa, la cea de-a 23-a manifestaţie săptămînală a „vestelor galbene”, a anunţat Vineri ministrul de Interne, Christophe Castaner, citat de AFP, potrivit agerpres. Prefectul Poliţiei pariziene, Didier Lallement, a apreciat că intenţia protestatarilor de a se aduna în apropierea Catedralei Notre-Dame constituie „o pură provocare”. Ministrul a precizat, într-o conferinţă de presă, că misiunea forţelor de ordine este „de a asigura securitatea francezilor şi de a garanta libertatea de manifestaţie fără pericol”. El a avertizat că „vandalii şi-au dat din nou întîlnire mîine în anumite oraşe din Franţa, la Toulouse, la Montpellier, la Bordeaux şi în special la Paris” şi că „obiectivul lor declarat este clar: să repete 16 Martie”.

AFP reaminteşte că în Martie, 20 de purtători ai vestelor galbene – simbol al protestelor – au produs distrugeri şi haos pe bulevardul parizian Champs-Elysées; incidentele s-au soldat cu demiterea prefectului Poliţiei din Paris.

În Capitala Franţei, sunt interzise Sîmbătă protestele pe Champs-Elysées şi lîngă Notre-Dame, Catedrala afectată de un incendiu declanşat Lunea trecută, seara, şi stins abia a doua zi în zori.

Din 17 Noiembrie, „vestele galbene” protestează în Franţa în fiecare Sîmbătă, cerînd în special măsuri pentru creşterea puterii de cumpărare. De mai multe ori, demonstraţiile au fost marcate de violenţe în unele oraşe, dar în ultimele săptămîni numărul participanţilor a scăzut. Guvernul a impus în Martie adoptarea unei legi împotriva distrugerilor şi a luat măsuri stricte de securitate.

Preşedintele Emmanuel Macron urma să anunţe Lunea trecută măsuri pentru ieşirea din criză, însă discursul său a fost amînat sine die din cauza incendiului de la Notre-Dame.