FRANTA/ PREZIDENTIALE: EMMANUEL MACRON, CANDIDATUL CENTRIST, STIE DEJA CINE VA FI PREMIER

Candidatul centrist în alegerile prezidențiale franceze, Emmanuel Macron, a declarat vineri că a decis deja cine va fi premier dacă el va fi ales președinte, însă a refuzat să îl anunțe public 'înainte de preluarea puterii', informează AFP.

'Această alegere este făcută in petto', adică 'în inimă', în secret, a declarat candidatul partidului En Marche! postului de radio Europe 1. Cel vizat nu este încă la curent, 'pentru că (alegerea) este doar în capul meu', a precizat Macron.

Emmanuel Macron intenționează să-l anunțe 'după preluarea puterii', în principiu cel mai tîrziu în 14 mai, a precizat el.

Eventualul său șef de guvern 'va fi imaginea angajamentelor pe care (Macron) le-a asumat'. Astfel, pentru a creiona calitățile pe care acest premier va trebui să le aibă, Macron a enumerat două principale: 'experiență în domeniul politic, competențe pentru a conduce o majoritate parlamentară'.

Întrebat puțin mai tîrziu la postul RTL asupra aceluiași subiect, Macron a declarat că 'nu va răspunde la nicio ghicitoare'. 'Criteriile alegerii mele sînt în continuare aceleași: capacitatea de a conduce o echipă guvernamentală. În ceea ce privește echipa, lucrez la ea. Săptămîna viitoare îi va fi consacrată, dacă francezii vor avea încredere în mine', a adăugat candidatul centrist.

Potrivit lui Macron, viitorul său 'premier va conduce campania' pentru alegerile legislative din iunie, conform 'logicii instituționale'.

Emmanuel Macron a declarat la începutul lui martie că 'ar dori mai degrabă o femeie în fruntea guvernului'.

Macron este dat favorit în al doilea tur al alegerilor, duminica aceasta, în timpul căruia o va înfrunta pe candidata Frontului Național (extrema dreaptă), Marine Le Pen.

Sursa: Agerpres