FRANTA: PARTIDUL PRESEDINTELUI MACRON AR URMA SA CISTIGE O MAJORITATE URIASA IN PARLAMENT

Partidul președintelui francez, Emmanuel Macron, ar urma să cîștige aproape o treime din voturi la primul tur al alegerilor parlamentare duminica viitoare, asigurîndu-și o majoritate uriașă la cel de-al doilea tur, ce va avea loc o săptămînă mai tîrziu, indică un sondaj difuzat vineri, relatează agenția Reuters.

Potrivit sondajului Ipsos Sopra Steria, partidul lui Macron — ''En Marche!'' — ar obține 31 % din voturi la primul tur. Un sondaj difuzat în urmă cu aproape o săptămînă indica 29,5 % din voturi pentru partidul președintelui.

Sondajul arată că partidul centrist al lui Macron, înființat în aprilie 2016, ar cîștiga între 397 și 427 din cele 577 de locuri în camera inferioară a parlamentului, ceea ce ar fi una dintre cele mai mari majorități parlamentare din ultimii aproape 50 de ani.

Situată după partidul ''En Marche !'', formațiunea conservatoare ''Republicanii'' și aliații săi ar deveni principala forță de opoziție, cu 22 % din voturi la primul tur și între 95 și 115 de mandate la al doilea tur.

Frontul Național (FN, extrema dreaptă) ar obține 17 % din voturi la primul tur, dar nu ar cîștiga decît cinci din cele 15 locuri la cel de-al doilea tur.

Sursa: Agerpres