Franta: Marine Le Pen "va darima" UE daca va fi aleasa, crede Nigel Farage

Fostul lider al partidului eurosceptic UKIP din Marea Britanie, Nigel Farage, mare artizan al Brexitului, și-a exprimat satisfacția pentru posibilitatea ca Marine Le Pen să cîștige alegerile prezidențiale din Franța, caz în care aceasta ar putea "dărîma" procesul european, transmite AFP.

"Dacă sunteți aleasă, veți putea dărîma tot ce a lucrat clasa politică europeană după Tratatul de la Roma din 1957", a declarat la postul de radio LBC Nigel Farage adresîndu-se candidatei Frontului Național. "Proiectul european nu poate supraviețui fără Franța", a apreciat el.

Anterior, Martine Le Pen a declarat că britanicii, votînd pentru Brexit, le-au arătat francezilor calea de urmat. "Vă mulțumim pentru că ne-ați arătat ieșirea din această uriașă închisoare pe care o reprezintă astăzi Uniunea Europeană", a spus ea.

Pe de altă parte, Nigel Farage a afirmat că francezii care locuiesc în Marea Britanie sunt "refugiați". "Sunt 300.000 de francezi care trăiesc la Londra (în realitate, pe întreg teritoriul Mari Britanii, n.r.) și îi numesc refugiați. Mare parte dintre ei sunt persoane care au reușit foarte bine. (...) Au venit la Londra pentru că acolo nu le este teamă că vor fi supraimpozitați", a subliniat el.

Ca răspuns, Marine Le Pen s-a declarat "convinsă" că unii francezi vor reveni în țară dacă ea va fi aleasă președinte în Mai.

Potrivit unui sondaj difuzat Miercuri, candidata Frontului Național ar obține 26,5% din voturi la primul tur al prezidențialelor, urmată la mică distanță de candidatul formațiunii EnMarche!, Emmanuel Macron. În turul al doilea, acesta ar învinge-o însă pe Marine Le Pen cu 61,5% din voturi, față de 38,5%.

Sursa: AGERPRES