FRACTIUNEA PSRM A BOICOTAT SEDINTA PARLAMENTULUI

Pe 21 septembrie, fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor a părăsit sala de ședințe a Parlamentului în semn de protest împotriva uzurpării organului legislativ de către majoritatea parlamentară.

Acest lucru a fost declarat în cadrul briefing-ului de către secretarul executiv al PSRM, deputatul Vlad Batrîncea. El a menționat că la această ședință au fost reexaminate legile deja adoptate de Parlament, dar care nu au fost promulgate de președinte.

Socialistul a explicat că pentru neaprobarea acestor legi există argumente importante. El a reamintit că este vorba despre 9 proiecte de legi foarte semnificative.

În special, proiectul de lege privind energia prevede că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va forma independent bugetul ANRE și va stabili salariile: “60 mii lei pe lună nu le ajunge, acum pot fi și 160″.

Vlad Batrîncea a menționat că unul dintre proiecte vizează lichidarea Academiei de Științe, care va duce la dispariția mediului de cercetare în Republica Moldova și pune sub semnul întrebării recunoașterea diplomelor moldovenești la nivel internațional.

Potrivit socialistului, proiectele de lege au fost adoptate în grabă, fără discuții și ar putea deveni periculoase. Fracțiunea PSRM intenționa să susțină poziția președintelui la această ședință a Parlamentului și să exprime argumentele cu privire la proiectele prezentate.

Cu toate acestea, deputații nu au putut face acest lucru, deoarece speakerul Andrian Candu a uzurpat Parlamentul, vorbește în numele propriu, și nu în numele organului legislativ, ceea ce împiedică funcționarea normală a Parlamentului.

“Este o batjocură nu numai asupra Președintelui, dar și asupra deputaților din parlament care doreau să pună întrebări cu privire la aceste proiecte de legi”, a menționat socialistul. Potrivit acestuia, actualul Parlament nu este funcțional, nu este democratic, nu este legitim, deoarece alegătorii nu au votat pentru o astfel de majoritate în 2014, și nu protejează interesele cetățenilor.

Vlad Batrîncea a subliniat că fracțiunea susține poziția Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, și consideră că acest Parlament trebuie dizolvat și organizate alegeri anticipate. În consecință, va fi aleasă o altă majoritate parlamentară, care va reflecta interesele poporului, și va fi format un guvern profesional care nu va realiza reforme inutile fără a înțelege esența acestor reforme.

Sursa: socialistii.md