FRACTIUNEA PARLAMENTARA PSRM A EMIS UN PACHET DE PROIECTE DE LEGI PRIVIND SPRIJINUL FAMILIILOR CU MULTI COPII

Pe 16 mai, deputatul fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor, Vladimir Odnostalco și consilierul municipal, Dinarii Cojocaru au vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre inițiativa PSRM care prevede acordarea sprijinului din partea statului pentru familiile cu mulți copii.

”După ce ieri Președintele RM a anunțat despre un program național important ”Capitalul familial”, astăzi fracțiunea PSRM vine cu un pachet de inițiative legislative menite să îmbunătățească situația în sfera maternității și copilăriei”, a declarat Vladimir Odnostalco, în cadrul conferinței de presă.

Deputatul a menționat că în Moldova doar în anul 2015 s-au născut mai puțini oameni decît au decedat, cu 1269 de persoane. Prin urmare, conform PSRM, statul ar trebui să ia măsuri pentru a proteja mamele și copiii din țară. În acest caz, se propun spre adoptare proiectele de lege care prevăd asistență familiilor numeroase, cu trei sau mai mulți copii.

Una din Legi stabilește mărimea și modalitatea de acordare a indemnizațiilor adresate familiilor cu mulți copii pînă cînd copiii vor împlini vîrsta de 18 ani. Mărimea îndemnizației lunare pentru fiecare copil va constitui 10 % din cuantumul salariului mediu lunar pe economie.

Potrivit lui Vladimir Odnostalco, astăzi suma beneficiului ar constitui circa 530 de lei (avînd în vedere că salariul mediu pe economie este de circa 5.300 lei). Adică pentru o familie cu trei copii, în medie îi revin 1600 de lei. În general, în acest scop va fi nevoie de circa 35 de milioane de lei, a menționat deputatul.

Inițiativa prevede, de asemenea, asistență medicală și psihologică gratuită pentru viitoarele mame care doresc să renunțe la fumat, acordarea gratuită din partea statului a laptelui praf pentru copiii care nu beneficiază de laptele matern, precum și reducerea cu 50% a taxei de drum pentru familiile cu mulți copii.

Deputatul a menționat că în această săptămînă proiectele de lege vor fi înregistrate în Parlament, iar saptămîna următoare ele vor fi examinate de către Guvern.

Sursa: socialistii.md