FĂRĂ ACCEPTUL AUTORITĂŢILOR DE LA CHIŞINĂU

Este exclusă posibilitatea introducerii elicopterelor ruseşti pe teritoriul R. Moldova

Autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova nu au nici o informaţie privind intenţia conducerii Federaţiei Ruse de a dota forţele sale militare, temporar dislocate pe teritoriul ţării noastre, cu elicoptere. Declaraţii în acest sens a făcut ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, într-un interviu pentru postul de radio „Europa Liberă”.

Potrivit lui Marinuţa, „la momentul actual, nu avem niciun fel de înştiinţări, niciun fel de discuţii la subiectul dat. Noi trebuie să ne axăm mai mult pe implementarea acţiunilor de construire a încrederii între maluri, dar nu de menţinere şi ridicare a capacităţii de luptă, a capacităţii militare în Zona de Securitate”.

Ministrul Apărării a mai specificat că autorităţile Republicii Moldova au pledat pentru demilitarizarea Zonei de Securitate. „Sînt unele înţelegeri tripartite de a scoate tehnica blindată din Zona de Securitate. Atît noi, cît şi organele neconstituţionale de la Tiraspol am îndeplinit aceste prevederi. Rămîne ca şi Federaţia Rusă să scoată TAB-urile, maşinile blindate de la posturile de menţinere a păcii. În aşa mod, urmează să construim relaţii mai bune şi, totodată, să-i asigurăm pe cetăţenii care trăiesc în Zona de Securitate că vor avea un viitor liniştit”, a spus Marinuţa.

Ministrul moldovean al Apărării a mai declarat că este exclusă posibilitatea introducerii elicopterelor sau altor sisteme de armament pe teritoriul Republicii Moldova fără acceptul autorităţilor de la Chişinău. „Dacă ne uităm la toate prevederile legale, care vizează atît statutul forţelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, cît şi legislaţia internaţională, acest lucru este imposibil. Totodată, pentru a introduce în Zona de Securitate armament adăugător din Federaţia Rusă, ar fi nevoie şi de acceptul de tranzit al Ucrainei. Deţinînd preşedinţia OSCE-ului, nu cred că Ucraina va permite acest lucru. De aceea, eu sînt ferm convins că, la subiectele date, chiar dacă va fi o intenţie reală a Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, vor fi negocieri foarte dure. Guvernul Republicii Moldova şi-a exprimat, nu o singură dată, poziţia în privinţa demilitarizării regiunii transnistrene şi, în special, a Zonei de Securitate”, a spus Vitalie Marinuţa.

Declaraţiile ministrului Apărării al R. Moldova la subiectul dat au fost făcute după ce acum cîteva zile în presa rusă a apărut informaţia potrivit căreia pacificatorii ruşi din regiunea transnistreană vor fi dotaţi, în curînd, cu elicoptere. Anterior, autorităţile de la Moscova au cerut conducerii Republicii Moldova acceptul de a relua activitatea aerodromului militar de la Tiraspol pentru necesităţile de asigurare a trupelor sale, temporar dislocate pe teritoriul ţării noastre. Autorităţile de la Chişinău s-au pronunţat pentru utilizarea în aceste scopuri a Aeroportului Internaţional Chişinău, dotat cu utilajul necesar pentru primirea diferitor rute, inclusiv celor cu destinaţie militară.

Moldpres