FOSTUL VICEDIRECTOR AL SIS A FOST PLASAT IN AREST LA DOMICILIU

Alexandru Baltaga, fostul vicedirector al SIS, reținut în dosarul privind expulzarea celor șapte profesori turci, a fost transferat în arest la domiciliu. Judecătorii de instrucție au admis demersul procurorilor în acest sens, astfel următoarele 30 de zile Baltaga va fi izolat acasă.

Deocamdată, nu a fost făcut public motivul în baza căruia procurorii au solicitat anume plasare în arest la domiciliu și nu în izolator. De regulă, la arestul la domiciliu se recurge cînd învinuitul colaborează cu organele de drept și nu există riscuri să influențeze martori ai dosarului.

În ziua în care a fost reținut Alexandru Baltaga și directoarea Biroului Migrație și Azil, Olga Poalelungi, a fost pusă sub învinuire, fiind înaintată o solicitare de suspendare din funcție.

Potrivit procurorilor, temei pentru pornirea respectivului dosar au servit materialele anchetei de serviciu, efectuate de SPIA al MAI, precum şi hotărîrea de condamnare a statului nostru la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea drepturilor.

Anterior, prim-ministra Maia Sandu a declarat că există probe care demonstrează că deciziile abuzive au fost luate și de către fostul director SIS, Vasile Botnari.