FOSTUL PRESEDINTE GEORGIAN MIHAIL SAAKASVILI A REUSIT SA INTRE IN UCRAINA

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili a reușit să intre duminică în Ucraina, după ce autoritățile de la Kiev i-au interzis accesul din Polonia cu autobuzul și cu trenul relatează DPA și AFP.

Susținătorii săi din Ucraina au forțat un cordon de militari care îl împiedicau să traverseze frontiera pe jos la Medyka și l-au tras pe teritoriul ucrainean.

Georgia a cerut Ucrainei arestarea și extrădarea lui Saakașvili, acuzat de justiția de la Tbilisi de abuz de putere.El a fost președintele Georgiei timp de 10 ani, începînd din 2003, inclusiv în timpul războiului cu Rusia din 2008. După ce și-a părăsit țara, el a obținut cetățenia ucraineană și a fost numit în mai 2015 guvernator al regiunii Odessa. El a demisionat din acest post în noiembrie 2016, acuzîndu-l pe președintele ucrainean, Petro Poroșenko, că-i jefuiește pe ucraineni. Poroșenko i-a retras în iulie 2017 cetățenia ucraineană, făcîndu-l apatrid, deoarece Saakașvili își pierduse deja și cetățenia georgiană. Acum el vrea să revină în Ucraina pentru a încerca să redobîndească cetățenia acestei țări.

Sursa: Agerpres