FOSTA CONDUCERE A BNM, PE BANCA ACUZATILOR

Fosta conducere a Băncii Naționale a Moldovei este cercetată penal pentru neglijență în serviciu. Procurorii au finalizat şi remis în judecată cauza penală de învinuire a patru persoane din conducerea Băncii Naţionale a Moldovei, trei dintre care au fost reţinute în vara anului trecut pe faptul neglijenţei în serviciu. Acestea ar fi permis, prin exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu, spălarea unor sume imense de bani, în valoare de circa 22 miliarde de dolari, prin intermediul unei bănci din Republica Moldova, transmite sputnik.md.

Pe banca acuzaților vor ajunge viceguvernatorul Băncii Naţionala a Moldovei, directorul Departamentului Reglementare şi Supraveghere Bancară din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei, şeful Direcţiei control bancar şi monitorizare a activităţilor de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului a Departamentului Reglementare şi supraveghere bancară din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei, şeful adjunct al Direcţiei control bancar şi monitorizare a activităţilor de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului a Departamentul Reglementare şi supraveghere bancară din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei.

Potrivit Procuraturii Anticorupţie, în perioada 2011-2014, inculpaţii au admis sau nu au întreprins acţiuni privind instituţia bancara supusă controlului cu periodicitatea de un an, fapt ce a generat efectuarea unor tranzacţii suspecte, de peste 22 de miliarde de dolari. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, inculpaţii riscă pînă la 6 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa funcţii publice pînă la 10 ani.