FOST JUDECATOR LA CEDO, DESPRE CREDITUL RUSESC: EXAMINAREA SUBIECTELOR CE TIN DE OPORTUNITATE NU SINT DE COMPETENTA CURTII CONSTITUTIONALE

Examinarea subiectelor ce țin de oportunitate nu sînt de competența Curții Constituționale. De această părere este fostul judecător la CEDO și ex-ministru al Justiției Stanislav Pavlovschi, exprimîndu-și această opinie la NTV Moldova, în cadrul discuțiilor despre creditul rusesc.

“Curtea Constituțională examinează exclusiv aspecte de constituționalitate. Dacă acum începem să vorbim despre ce este bine și ce este rău, ce este frumos și ce este urît, dacă rata dobînzii este mare sau mică, aceste aspecte nu țin de constituționalitate”, a declarat Pavlovschi.

Totodată, fostul președinte al Curții Constituționale Victor Pușcaș a spus că nu este deloc serios să declari că la semnarea acordului de împrumut cu Federația Rusă au fost încălcate principiile suveranității Republicii Moldova. De aceeași părere este și fostul vicepremier Victor Stepaniuc, care susține că acest acord nu este diferit de multe altele care au fost încheiate de Moldova.

Precizăm că Guvernul de la Chișinău a semnat un acord de creditare cu Federația Rusă. Țara noastră urmează să primească un împrumut de 200 de mln. de euro pe un termen de 10 ani cu o dobîndă de 2%. Documentul a fost aprobat de majoritatea Parlamentară. Deputații din opoziție au contestat decizia la Curtea Constituțională, iar, drept urmare, acordul a fost suspendat pînă în data de 7 Mai, cînd Înalta Curte se va pronunța. Președintele țării, Igor Dodon, a anunțat că dacă CCM va bloca acești bani, Republica Moldova nu va putea acoperi mai multe cheltuieli ce țin de infrastructură, ajutorul pentru mediul de afaceri, dar și pentru sistemul medical.