FORUMUL INTERNATIONAL CEFTA WEEK 2015 SI-A INCEPUT LUCRARILE LA CHISINAU

Forumul internațional al statelor Central-Europene CEFTA Week 2015, organizat de Ministerul Economiei, se desfășoară la Chișinău. „Acordul CEFTA este un instrument important în efortul Republicii Moldova de integrare economică regională și europeană”, a declarat pe 24 noiembrie la deschiderea evenimentului vicepremierul, ministrul în exercițiu al Economiei, Stephane Bride.

Acordul de Liber Schimb Central-European (CEFTA) oferă Moldovei ”un cadru excelent pentru implementarea politicilor nediscriminatorii, transparente, previzibile, pentru îmbunătățirea fluxului de investiții, mărfuri și servicii în această regiune”, a menționat oficialul.

Stephane Bride a subliniat că, în contextul mandatului de președinte, deținut anul acesta de Republica Moldova în cadrul CEFTA, sînt promovate cinci domenii prioritare, precum facilitarea comerțului, liberalizarea comerțului cu servicii, atragerea investițiilor, consolidarea capacităților și a transparenței.

„Printre cele mai importante realizări ale anului curent putem evidenția înființarea Comitetului pentru facilitarea comerțului și liberalizarea completă a comerțului cu produse agricole în cadrul CEFTA, ridicarea regimului de vize cu aproape toți membrii CEFTA și continuarea negocierilor privind liberalizarea comerțului cu servicii”, a relevat ministrul Economiei. El a adăugat că eforturile comune în aceste domenii vor contribui la majorarea fluxurilor comerciale de bunuri și servicii în regiune, o circulație mai liberă a persoanelor, precum și la o promovare mai eficientă a investițiilor în regiune.

Acordul CEFTA este pentru Republica Moldova o piatră de temelie în procesul de dezvoltare a relațiilor de colaborare economică, atragerea investițiilor, combaterea șomajului, a apreciat șeful Delegației UE în R. Moldova, Pirkka Tapiola.

La rîndul său, ambasadorul SUA la Chișinău, James D. Pettit, a menționat că SUA apreciază și susține calea europeană a Republicii Moldova, însă pentru continuarea acestui parcurs de la autorități se cere să demonstreze continuarea reformelor.

Conform agendei, în zilele 24-25 noiembrie urmează negocieri pentru liberalizarea comerțului cu servicii în cadrul CEFTA, pe 25 noiembrie se va reuni Comitetul CEFTA pentru facilitarea comerțului, pe 26 noiembrie va avea loc Conferința ministerială CEFTA.

Republica Moldova deține în acest an președinția CEFTA. Acordul prevede anularea tuturor taxelor vamale la import şi export, a restricţiilor cantitative şi a altor taxe, pentru a contribui la dezvoltarea relaţiilor comercial-economice bilaterale şi multilaterale dintre ţările membre.