FORMUZAL PE URMELE LUI OSAMA BIN LADEN

Başcanul, Moldova, UE, al-Qaeda şi Al Jazeera. Alo. SIS, cînd veţi SISta atacurile la adresa interesului naţional?

Al Jazeera este un post de televiziune din emiratul arab Qatar, care şi-a cîştigat notorietatea prin subiectele controversate pe care le transmite. A devenit cunoscut pe plan internaţional după atentatele din 11 Septembrie 2001, cînd a difuzat mesajele filmate ale lui Osama bin Laden şi cele ale altor lideri ai organizaţiei teroriste al-Qaeda.

Ei bine, tocmai la acest post de televiziune controversat şi-a găsit loc başkanul Găgăuziei, Mihai Formuzal, ca să bălăcărească parcursul integrării europene al Republicii Moldova. Extrem de interesant este faptul că jurnaliştii de la acest post de televiziune s-au deplasat în Găgăuzia şi l-au intervievat pe başkan în biroul său. Întrebări legitime:

  1. De unde au auzit jurnaliştii unui post de televiziune tocmai din Sud-Vestul Asiei de o provincie numită Găgăuzia şi de presupuse probleme demne de internaţionalizat astfel?
  2. Reportajul de 2’22’’ a fost încărcat şi de Disclose.tv pe data de 9 Aprilie 2009, iar din imagini se poate vedea că filmările sînt recente. Cînd au venit reporterii Al Jazeera în R. Moldova? Cine i-a chemat sau trimis (întrebare retorică)? SIS ce ştie? Sau domnul Mihai Balan încă nu a finalizat reformele?

Formuzal, în calitate de membru al Guvernului, aduce cele mai crunte acuze guvernanţilor. Una-i cînd noi, ca jurnalişti, ne criticăm guvernarea, alta-i cînd un membru al Guvernului acuză Cabinetul de Miniştri, parcursul pro-european al ţării, atentînd astfel la interesul naţional, şi vorbeşte despre discriminări împotriva minorităţilor etnice.

Această ultimă acuză este chiar o mare neruşinare din partea acestui individ care nu merită nici un pic de respect din partea găgăuzilor, în primul rînd, iar mai apoi din cea a mult prea îngăduitorilor moldoveni. Trădătorul Formuzal face aceste afirmaţii în contextul în care majoritatea moldovenilor este efectiv terorizată politic de liderii minorităţii găgăuze şi ruseşti. Formuzal atacă R. Moldova, deci şi UE în intenţiile de a integra ţara, de la un post de televiziune de la care Osama bin Laden şi alţi lideri ai organizaţiei teroriste al-Qaeda au ameninţat şi ameninţă cu atentate teroriste SUA şi întreaga lume civilizată.

Neobrăzarea şi modul în care-şi bate joc şi-i manipulează pe bieţii găgăuzi acest başkan comprador şi trădător, iar asta în contextul în care vrea ca Moldova să intre în Uniunea Vamală, ne face să ne întrebăm: de ce nu şi-a trimis şi el copii în „raiul” Uniunii Vamale? Potrivit informaţiilor din mass-media, fiica sa, Kristina, a absolvit o facultate cu profil economic din Geneva, Elveţia. Este căsătorită, reţineţi, cu un american, nu cu un rus, şi este stabilită în Australia. Fiul, Maxim, a anunţat pe o reţea de socializare că acum locuieşte în Wetzlar, Germania, ţară în care şi-ar fi făcut şi studiile. Găgăuzii ar trebui să-l alunge cu pietre pe acest profitor mincinos!

Prezenţa lui Formuzal în reportajul celor de la Al Jazeera, rostul venirii reporterilor acestui post în Moldova şi modul agresiv în care Formuzal, în calitate de demnitar, atentează grav la imaginea ţării în lume ar fi trebuit să intre în atenţia SIS de mult. Dacă a făcut-o, atunci trebuie să raporteze conducerii ţării, iar populaţia să fie informată atît cît se poate. Sau poate că domnul Balan încă nu a ales cărui partid politic să se afilieze? Hadîrcă nu-i de prespectivă?

Prezenţa lui Formuzal la acest post controversat, cu audienţă internaţională, are două faţete – ori Formuzal va fi recepţionat de comunitatea internaţională ca un terorist din zona al-Qaeda, ori R. Moldova va fi percepută ca un stat care-şi decimează în masă minorităţile naţionale. „Disperare şi sărăcie la pragul Uniunii Europene”, comentează reporterul de la Al Jazeera, cînd arată nişte imagini dezolante de parcă chiar am fi uitaţi de lume.

Ce putem înţelege din această „operaţiune”? Că Formuzal, aidoma ruşilor din Crimeea, va chema Rusia să anexeze Găgăuzia spre a-i apăra pe găgăuzi împotriva moldovenilor care vor să-i extermine? Dar găgăuzi nu sînt ruşi pentru a fi apăraţi de Rusia! Să mai înţelegem că Formuzal vrea să ne sugereze că s-ar bucura şi de sprijinul al-Qaeda prin apariţia insinuantă la un post de televiziune unde Osama bin Laden avea acces?

Oare toate acţiunile lui Formuzal, în general, nu aduc a crimă de înaltă trădare?

Aleksandr ROGOZINSKI