FORBES: COMPANIILE MOLDOVENESTI DETIN 50% DIN PIATA NEAGRA A SUBSTANTELOR DOPANTE DIN RUSIA

Potrivit unui articol publicat de Forbes, cîteva companii din Republica Moldova dețin o cotă semnificativă pe piață neagră a substanțelor dopante din Rusia. Comercializarea se face, în mare parte, prin magazinele on-line.

Publicația Forbes a dezvăluie detalii despre piața neagră a substanțelor dopante din Federația Rusă, avînd în vedere a scandalul de dopaj din această țară, care a provocat excluderea atleților de la Jocurile Olimpice de la Rio.

Unul din anabolizanții celebri, produs ilegal este British Dragon. Acesta a fost inventat la finele anilor 90’ în Tailanda de către americanul Richard Crowley. În zece ani businessul a ajuns la un nivel internațional, iar în 2008 el a fost extrădat în SUA, unde a fost condamnat la închisoare.

Totuși, această substanță mai este populară pînă în prezent, fiind utilizată de întreprinderi din Republica Moldova, Belarus și Ucraina.

Partenerul lui Krouli în Europa de Vest a fost un businessman din România pe nume Alin. „La începutul anilor 2000 ei trimiteau la Moscova canistre cu ulei în care era dizolvat British Dragon. După care această substanță era ambalată și erau lipite etichete. Totuși, în aceste recipiente oricum ajungea murdărie și diverse insecte, astfel după utilizarea British Dragon apăreau inflamații”, afirmă Dmitrii Kolomoițev, supranumit „regele anabolizanților”, în Federația Rusă.

El mai spune că Alin a decis să fondeze în 2006 compania Balkan Pharmaceuticals, care a ieșit din ilegalitate și a început să livreze medicamente pentru spitalele moldovenești. Acum e proprietarul unei fabrici de 15 mii de m2 în orașul Sîngera, care produce un spectru larg de steroizi. De asemeni, steroizii sînt produși în Moldova de Euro Prime Pharmaceuticals, Vermodje și Evolution Pharmaceuticals.

Potrivit lui Kolomoițev, companiile respective dețin pe piața neagră a dopingului din Federația Rusă o cotă de 50%. Pe această piață mai sînt prezente substanțele dopante produse de compania poloneză Jelfa și cea chineză Zhengzhou, care demonstrează o creștere foarte rapidă.

Cel mai des distribuirea acestor substanțe se face prin intermediul magazinelor on-line. Însă, în unele cazuri acestea ajung pe alte adrese sau sînt expediate medicamente contrafăcute. De asemeni, destinatarul se expune riscului de a fi arestat. Un exemplu este campionul Rusiei la bodybuilding, Evghenii Pihtov, care a primit 3,5 ani de închisoare cînd a recepționat un colet cu steroizi din Belarus.

Potrivit experților Agenției Internaționale Anti-doping, sportivii de performanță din Federația Rusă au ajuns să fie dopați prin intermediul antrenorilor, unii din ei supravegheau administrarea substanțelor interzise și chiar primeau un anumit procent din veniturile obținute de sportivi.

Sursa: agora.md