FOLOSIM DOAR 10% DIN CREIER: SIMPLU MIT SAU MISTER MEDICAL?

Creierul uman are o structură uimitoare şi numeroase secrete pe care ştiinţa abia azi le descifrează. Deoarece a fost multă vreme unul dintre cele mai misterioase organe, în tradiţia populară s-au păstrat tot felul de mituri care ne-au indus în eroare.

Pe la începutul secolului XX, numeroase broşuri şi articole de presă susţineau că folosim doar 10% din capacitatea creierului. În realitate, se făcea reclamă unor produse care promiteau clienţilor că îşi pot accesa şi zonele inactive ale creierului, devenind cu timpul mai inteligenţi şi mai abili. Mitul a crescut şi a prosperat o vreme, mai ales printre amatorii de remedii miraculoase. Dar oamenii de ştiinţă au demonstrat că este un fals grosolan. Creierul nostru funcţionează la capacitate maximă şi fiecare neuron este exploatat. De altfel, selecţia naturală ar fi eliminat demult fiinţele care consumă atît de multă energie pentru a alimenta un organ parţial inactiv. Aparatele moderne de imagistică precum RMN-ul au arătat că folosim mai mult de 10% din creier chiar şi pentru gesturi simple, precum acela de a strînge pumnii sau de a ocoli un obstacol din drum. Imagistica cerebrală a arătat că, în decurs de 24 de ore, folosim toate zonele creierului, a explicat prof. Sophie Scott de la Institutul de Ştiinţe Cognitive din Londra.

Descoperiri uimitoare despre creier care demontează orice mit

  • Poţi supravieţui doar cu jumătate de creier şi poţi funcţiona aproape normal, chiar dacă unele simţuri pot fi pierdute definitiv.
  • Cînd înveţi ceva nou, structura creierului se modifică şi sînt afectate toate zonele lui.
  • Chiar dacă neuronii ”se uzează” cu trecerea timpului, creierul produce întreaga viaţă celule nervoase noi şi avem în permanenţă un număr de 85 – 100 de miliarde de neuroni active, care dezvoltă fiecare zeci de mii de conexiuni.
  • Creierul foloseşte 20% din energia organismului, un procent semnificativ mai mare decît al altor organe, care demonstrează că activitatea neuronală este deosebit de complexă.
  • Creierul poate jongla cu mai multe sarcini în acelaşi timp, datorită conexiunilor complexe de care este capabil, folosindu-şi întreaga capacitate.
  • Învăţarea unor abilităţi noi şi exerciţiile fizice sporesc activitatea cerebrală în tot cuprinsul ei, nu doar pe anumite zone.

 Sursa: libertatea.ro