FOLIA DE ALUMINIU NE PUNE SANATATEA IN PERICOL

Atunci cînd vine vorba de gătit sau de acoperit alimentele, folia de aluminiu este, adesea, indispensabilă. Cu toate acestea, specialiştii trag un semnal de alarmă, susţinînd că folia de aluminiu este un adevărat pericol pentru sănătate, generînd sau contribuind la apariţia unor boli grave. O demonstrează şi un studiu realizat de cercetătorii din cadrul unor universităţi sau institute de cercetare din Egipt şi Emiratele Arabe Unite: Studiu: Folia de aluminiu, pericol pentru sănătate În urma studiului “Risk Assessment of Using Aluminum Foil în Food Preparation”, s-a demonstrat că folia de aluminiu, sub influenţa căldurii degajate de alimentele în procesul de preparare sau abia gătite, formează nişte particule care se pot infiltra în hrana propriu-zisă, acestea avînd efecte dăunătoare asupra sănătăţii umane. În preparatele gătite cu folie, cercetătorii au descoperit aluminiu, nivelul din alimentele testate fiind unul îngrijorător. Potrivit specialiştilor, aluminiul, odată ingerat, se acumulează în organism şi ar putea genera sau contribui la apariţia unor boli precum osteoporoză sau Alzheimer.

Folosiţi folia de aluminiu doar pentru alimente reci care nu sînt acide

Doctorul Essam Al. Zubaidy, din cadrul Universităţii Americane din Sharjah, Emiratele Arabe Unite, unul dintre autorii studiului, declară: “Cu cît temperatura de preparare a alimentelor este mai ridicată, cu atît procesul de levigare este mai accentuat. Procesul de levigare presupune transportul particulelor de aluminiu de pe suprafaţa foliei în alimente cu ajutorul aburului creat în vasul de gătit. Folia nu este potrivită pentru gătit, mai ales dacă la cuptor avem preparate care conţin, printre alte ingrediente, roşii, citrice sau condimente. Nu recomandăm nici depozitarea în frigider a sucurilor de roşii sau a salatelor de fructe acoperite cu folie de aluminiu. Este interzisă acoperirea cu această folie a legumelor şi fructelor care au o aciditate ridicată”.

În ce condiţii este sigură folia de aluminiu

Cercetătorii informează că folia de aluminiu poate fi considerată sigură pentru utilizare în cazul alimentelor reci, care se depozitează în frigider, cu condiţia ca acestea să nu fie acide (evitaţi să depozitaţi roşii, citrice, legume cu aciditate ridicată sau condimente în folie de aluminiu). Puteţi utiliza, în schimb, vase de sticlă cu capac sau hîrtia de pergament, chiar şi pentru a găti alimente în cuptor. În acest fel, aveţi siguranţa că alimentele nu au fost contaminate cu particule de aluminiu în perioada procesului de preparare.

Sursa: topremediinaturiste.ro