FMI PROGNOZEAZA O CONTACTARE A ECONOMIEI REPUBLICII MOLDOVA CU 1 LA SUTA

Economia moldovenească se va contracta cu 1 la sută în 2015, comparativ cu anul precedent, însă îşi va reveni în 2016 cu o creştere de 3 la sută, a estimat Fondul Monetar Internaţional (FMI) în raportul World Economic Outlook, publicat astăzi.

FMI a revizuit în scădere previziunea de creştere de la 3,5 la sută, cît anticipa în raportul privind monitorizarea post-program, aprobat la 17 decembrie de către Consiliul de Directori Executivi ai instituţiei financiare internaţionale.

Experţii Fondului sînt de părere că asupra economiei moldoveneşti va continua să pună presiuni înrăutăţirea situaţiei economice din Federaţia Rusă şi Ucraina, scăderea exporturilor şi a remitenţelor. Incertitudinea şi introducerea noilor sancţiuni împotriva Rusiei “pot slăbi şi mai mult investiţiile”.

”Deteriorarea balanţelor bancare şi corporative în legătură cu recenta depreciere a valutelor naţionale în toată regiunea poate genera riscuri pentru stabilitatea financiară”, se constată în raport.

Fondul şi-a revizuit în scădere estimările privind deficitul balanţei de plăţi în Republica Moldova, la 4,5 la sută, faţă de previziunile din octombrie, de respectiv 7,3 la sută. FMI anticipează o rată a inflaţiei de 7,5 la sută la sfîrşit de an, mai mare decît prognoza din octombrie anul trecut, 5,7 la sută, dar cu mult sub media prognozată pe ţările CSI pentru acest an, de 16,8 la sută.

În ceea ce priveşte regiunea CSI, din care face parte şi Republica Moldova, FMI anticipează o recesiune de 2,6 la sută în 2015 şi o revenire pe o creştere uşoară de 0,3 la sută în anul 2016.

Ministerul Economiei prognozează o scădere a economiei în anul 2015 cu 1 la sută, după o creştere cu 4,6 la sută în anul precedent. Anul 2015 va fi unul dificil din punct de vedere economic, iar autorităţile par să nu fie suficient de pregătite pentru a face faţă dificultăţilor, potrivit noului raport MEGA lansat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Experţii prognozează o scădere cu 0,2 la sută a Produsului Intern Brut în cazul unor evoluţii optimiste, în timp ce previziunile pesimiste arată o reducere de 1,8 la sută.