FMI A DAT O APRECIERE POZITIVĂ PROGRAMULUI REALIZAT CU REPUBLICA MOLDOVA

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut o întrevedere cu echipa de experţi a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Max Alier, care îşi încheie astăzi misiunea în Republica Moldova. La întrevedere au mai participat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, Anatol Arapu, ministrul Finanţelor, şi Guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu.

În cadrul întrevederii au fost puse în discuţie rezultatele misiunii de monitorizare post-program, desfăşurată în ultimele săptămîni de experţii FMI în Republica Moldova cu referire la politicile bugetar-fiscale, evoluţia sectorului financiar, politica monetară şi reformele structurale.

Max Alier a menţionat că, urmare a consultărilor purtate cu autorităţile din ţara noastră, dar şi cu reprezentanţii sectorului privat, misiunea FMI a constatat o evoluţie pozitivă a principalilor indicatori macroeconomici, ceea ce denotă corectitudinea acţiunilor întreprinse de instituţiile de profil. În acelaşi timp, şeful misiunii FMI a accentuat importanţa promovării în continuare a reformelor structurale în vederea asigurării unei dezvoltări economice sustenabile şi a echilibrului bugetar pentru următoarea perioadă. Oficialul a punctat şi unele recomandări ale misiunii FMI în acest sens, precizînd că o atenţie sporită trebuie acordată gestionării riscurilor şi asigurării transparenţei în sectorul financiar.

Max Alier a mai menţionat că în evaluarea comună realizată de FMI şi Banca Mondială a fost remarcat faptul că Strategia Naţională de Dezvoltare „Moldova 2020” ţinteşte obiective relevante, inclusiv îmbunătăţirea mediului de afaceri, dezvoltarea infrastructurii şi a capitalului uman. Oficialul a confirmat disponibilitatea instituţiei pe care o reprezintă de a susţine Republica Moldova în realizarea Strategiei.

Iurie Leancă a exprimat gratitudine Fondului Monetar Internaţional şi, în mod particular, membrilor actualei misiuni pentru sprijinul şi expertiza oferită, precizînd că Guvernul ţine cont de rezultatele evaluărilor FMI la elaborarea politicilor economice naţionale.

Premierul a specificat că Executivul va depune tot efortul pentru dezvoltarea relaţiilor cu FMI şi cu alte instituţii internaţionale, conştientizînd importanţa acestora pentru realizarea obiectivelor Republicii Moldova privind dezvoltarea economică şi asigurarea bunăstării poporului.