FLOYD MAYWEATHER VA BOXA CU FILIPINEZUL MANNY PACQUIAO, ÎN ”MECIUL SECOLULUI”

Gala va avea loc Duminică de la ora 04.00.

Floyd Mayweather, în vîrstă de 37 de ani, este neînvins în 47 de meciuri, iar Manny Pacquiao, în vîrstă de 36 de ani, are 57 de victorii şi cinci înfrîngeri în 64 de partide. Americanul deţine centurile WBC şi WBA la categoria semimijlocie, iar Pacquiao are centura WBO.

Potrivit analiştilor, "meciul secolului" va fi cel mai de succes eveniment sportiv din istorie. Impactul financiar total este imposibil de anticipat, la cele 500 de milioane de dolari (456 de milioane de euro) aşteptate din bilete, publicitate, drepturi TV, merchandising, adăugîndu-se veniturile ce vor fi aduse oraşului Las Vagas, caselor de pariuri etc.

Actorul Jamie Foxx va interpreta imnul Statelor Unite ale Americii la meciul dintre Floyd Mayweather şi Manny Pacquiao. Foxx este un fan al boxului şi a acceptat invitaţia organizatorilor pentru a interpreta imnul SUA "Star-Spangled Banner" înainte de debutul partidei de la Las Vegas. Mayweather deţine centurile WBC şi WBA la categoria semimijlocie, iar Pacquiao are centura WBO.

"Meciul secolului" în cifre

Meciul va beneficia de cea mai mare bursă din istorie, 300 de milioane de dolari (274 de milioane de euro), care va fi împărţită în proporţie de 60 la sută pentru Mayweather (180 de milioane de dolari - 164 de milioane de euro) şi restul pentru Pacquiao (120 de milioane de dolari - 109 milioane de euro). Cu cele 180 de milioane de dolari pe care le va primi, Mayweather va deveni, potrivit Forbes, sportivul cu cele mai mari cîştiguri într-un an, depăşindu-l pe Tiger Woods, care în 2009 a obţinut 112 milioane de euro.

MGM Grand Arena din Las Vegas, sala care va găzdui meciul, pune la dispoziţie 16.500 de locuri, însă doar 500 de bilete au fost scoase la vînzare, online, epuizîndu-se în mai puţin de un minut. Biletele au costat între 1.500 de dolari (1.370 de euro) şi 7.500 de dolari (6.800 de euro). Celelate bilete, inclusiv cele de 10.000 de dolari, indisponibile publicului larg, au fost distribuite pe alte canale, organizatorii estimînd venituri de 74 de milioane de dolari (67 de milioane de euro) din vînzarea tichetelor, cu 14 milioane de dolari mai mult decît la ultima ediţie a Super Bowl. Pe site-urile specializate, un bilet se vinde şi cu 141.575 dolari (129.500 euro).

Se estimează venituri de 300 de milioane de dolari din transmiterea meciului în sistem Pay Per View în SUA, Canada şi Puerto Rico. Evenimentul ar putea ajunge în 3 milioane de locuinţe numai în SUA, mai mult decît la meciul Mayweahter-De la Hoya din 2007, care a fost vizionat în 2,5 milioane de gospodării.

Producătorul mexican de bere Cervecería Cuauhtémoc Moctezuma a plătit 5,6 milioane de dolari (5,12 milioane de euro) pentru ca marca sa, Tecate, să apară pe ringul luptei. Tecate a cîştigat licitaţia oferind cu 400.000 de dolari mai mult decît rivala Corona.

Centura ce va fi decernată învingătorului este fabricată din piele, conţine aur, argint şi 3.017 pietre preţioase, fiind realizată de 20 de artizani mexicani, care au lucrat la ea mai multe săptămîni. Pe centură sunt reproduse steagurile celor 167 de ţări afiliate WBC şi chipurilelui Pacquiao, Mayweather, Mohamed Alí şi José Sulaimán.

Extravaganţele lui Mayweather sunt numeroase. Dieta de 4.000 de euro pe zi, stiloul din aur de 18 carate, în valoare de 4.000 de euro, pentru semnarea contractului, cele trei protecţii bucale de 25.000 de dolari (23.000 de euro) fiecare sunt doar cîteva dintre ele. Acestea din urmă sunt realizate cu foiţe de aur, cu diamante şi cu bancnote de 100 de dolari.

Pentru acest eveniment, jurnalişti din întreaga lume au solicitat peste 15.000 de acreditări. Prin comparaţie, la ultima ediţie a Jocurilor Olimpice au fost prezenţi 10.000 de ziarişti.

Potrivit analiştilor, "meciul secolului" va fi cel mai de succes eveniment sportiv din istorie. Impactul financiar total este imposibil de anticipat, la cele 500 de milioane de dolari (456 de milioane de euro) aşteptate din bilete, publicitate, drepturi TV, merchandising, adăugîndu-se veniturile ce vor fi aduse oraşului Las Vagas, caselor de pariuri etc.

Ce spun Mayweather şi Pacquiao despre Meciul secolului

Floyd Mayweather a declarat că duelul său cu filipinezul Manny Pacquiao este "meciul secolului" şi o confruntare pe care lumea nu trebuie să o rateze.

"A fost «un drum lung», dar am ajuns în acest punct. 2 mai, meciul secolului. Este cel mai bun împotriva celui mai bun, iar Pacquiao este unul dintre cei mai buni boxeri ai acestei ere. Este un meci pe care lumea nu trebuie să îl rateze, o confruntare incredibilă. Meci plin de acţiune. Mă dedic total, mă antrenez mult, îmi forţez limitele, pentru că nu mi-am dorit niciodată atît de mult să cîştig un meci. Şi sunt sigur că şi Manny îşi forţează limitele, pentru că şi el îşi doreşte la fel de mult victoria", a spus Mayweather, informează Daily Mail.

La rîndul său, Manny Pacquiao a afirmat că speră să îi facă fericiţi pe fani la 2 mai: "Cred că pentru voi, fanii boxului, este ceea ce aşteptaţi de cinci ani. Meciul va avea loc şi ştiu că sunteţi foarte entuziasmaţi. Ne vom antrena amîndoi foarte bine pentru acest meci şi vom face tot ce vom putea în 2 mai pentru a vă face fericiţi". (Mediafax.ro)