Fiul fostului presedinte al Republicii Moldova a primit trei ani cu suspendare in Romania

Decizia nu este definitivă

Sergiu Lucinschi a fost obligat de instanţă să achite către Alexandru Horpoş, parte civilă în cauză, despăgubiri de 50.000 euro şi 13.755 cu titlu de daune materiale. Decizia poate fi contestată de procurori, dar şi de cei vizaţi. Potrivit DNA, în perioada Decembrie 2014 - Martie 2015, Sergiu Lucinschi, ajutat de avocatul Radu Pricop şi de procurorul Remus Tudoran Jurj, l-ar fi constrîns pe omul de afaceri Alexandru Horpoş să îi dea patru milioane de euro, pentru a-şi retrage o plîngere formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă.

De asemenea, Lucinschi i-ar fi promis omului de afaceri că va face demersurile necesare astfel încît să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracţiunea de "gestiune frauduloasă", pentru care, la retragerea plîngerii prealabile, ancheta încetează. Radu Pricop l-ar fi sprijinit în activitatea infracţională pe Sergiu Lucinschi prin redactarea, în anul 2013, a plîngerii penale care face obiectul unui dosar penal şi prin formularea ulterioară, în perioada Decembrie 2014 - Martie 2015, a mai multor soluţii nelegale, pentru remiterea sumei de patru milioane de euro către Lucinschi, inclusiv cea privind recunoaşterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de afaceri, "sub imperiul constrîngerilor repetate", susţin procurorii.

Anchetatorii mai spun că în perioada Ianuarie 2015-Martie 2015, Remus Tudoran Jurj, în calitate de procuror DIICOT, avînd în instrumentare două dosare penale care îl priveau pe acelaşi om de afaceri, l-ar fi sprijinit în mod constant pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcţie de cum decurgeau discuţiile pentru remiterea banilor.