Financial Times: Elitele economice se tem ca modelul capitalist s-ar putea confrunta cu ”lupta de clasa” sau cu o revolutie

Membri ai elitelor economice şi de afaceri au exprimat preocupare, în cursul unei reuniuni desfăşurate în SUA, în legătură cu problemele care riscă să afecteze modelul capitalist, enumerînd, printre altele, riscurile „luptei de clasă” şi „revoluţiei”, informează Financial Times, scrie Mediafax.

La reuniunea anuală a Institutului Milken, desfăşurată în Beverly Hills, au fost prezente personalităţi politice şi din domeniul afacerilor, inclusiv Steven Mnuchin, secretarul american al Trezoreriei, şi David Solomon, directorul general al companiei Goldman Sachs. (…) În pofida stării generale de optimism privind perspectivele economiei SUA şi ale pieţelor financiare, unele dintre cele mai mari nume de pe Wall Street şi din mediile corporative din America au exprimat preocupare privind sănătatea modelului economic care i-a făcut milionari şi miliardari, comentează editorialiştii Andrew Edgecliffe-Johnson, Lindsay Fortado şi James Fontanella-Khan, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul „O reuniune a elitelor evidenţiază îngrijorarea privind «lupta de clasă» şi «revoluţia»/Michael Milken invocă idei ale lui Margaret Thatcher în contextul dezbaterii pe tema ameninţărilor la adresa capitalismului”.

O idee care s-a conturat la conferinţă a fost următoarea: este supremaţia capitalismului ameninţată de socialism? Michael Milken a prezentat o înregistrare cu Margaret Thatcher, realizată cu doi ani înainte de a deveni premier al Marii Britanii. „Capitalismul are o bază morală; pentru a fi liber, trebuie să fii capitalist”, declara la acea vreme Margaret Thatcher.

Eric Schmidt, fostul preşedinte al trustului Alphabet, a exprimat propriile preocupări. „Sunt îngrijorat de riscul reascensiunii socialismului, întrucît capitalismul este sursa noastră de prosperitate colectivă ca naţiune”, a declarat Eric Schmidt, aşezat alături de Ivanka Trump.

Michael Milken l-a întrebat pe Ken Griffin, miliardarul care a fondat trustul de investiţii Citadel, de ce tinerii americani şi-au pierdut încrederea în sistemul economiei de piaţă, prezentînd un sondaj care arată că 44% dintre persoanele care au vîrste între 30 şi 40 de ani ar prefera un sistem socialist.

„Tu şi cu mine am crescut într-o altă perioadă, în care era Războiul Rece şi exista o dezbatere în SUA despre avantajele şi dezavantajele socialismului comparativ cu libertatea economică de care ne bucurăm în ţara noastră”, a răspuns Griffin, explicînd că „soluţiile au fost date” prin destrămarea Uniunii Sovietice. Generaţia tînără care susţine socialismul este formată din „oameni care nu cunosc istoria”, a subliniat Ken Griffin.

Alan Schwartz, de la compania de investiţii Guggenheim Partners, a declarat: „(…) Dacă analizăm situaţia prin prisma ideologiilor de dreapta şi de stînga, ceea ce apare clar este lupta de clasă. De-a lungul secolelor, sunt două lucruri pe care le-am văzut atunci cînd oamenii au crezut că elitele au prea mult: fie au fost elaborate legi pentru redistribuirea bogăţiei, fie a avut loc o revoluţie pentru redistribuirea sărăciei. Acestea sunt cele două opţiuni la nivel istoric, iar dezbaterea lor cu argumentul că «nu, este capitalismul» sau «nu, este socialismul» generează revoluţii”.