FINAL DE SUMMIT LA BRUXELLES: DECLARATIE COMUNA A CELOR 27 DE MEMBRI UE

Marea Britanie îşi păstrează statutul de membru, pînă la părăsirea oficială

Liderii UE s-au întîlnit miercuri pentru a discuta decizia Marii Britanii de a părăsi Blocul comunitar şi viitorul Uniunii Europene, aceasta fiind prima întîlnire la acest nivel la care reprezentantul britanic nu participă. La finalul summitului, preşedintele României Klaus Iohannis a subliniat că Marea Britanie îşi va menţine statutul de ţară membră a Uniunii pînă la ieşire şi că drepturile cetăţenilor europeni vor fi respectate pînă atunci.

Şeful statului român a precizat că liderii europeni au adoptat o rezoluţie comună la reuniunea de miercuri prin care spun că regretă rezultatul referendumului, dar că vor respecta decizia britanicilor şi că Marea Britanie va rămîne membru cu drepturi depline pînă la ieşirea din UE.

"Regretăm rezultatul referendumului din Regatul Unit, dar respectăm voinţa exprimată de majoritatea poporului britanic. Pînă cînd Regatul Unit părăseşte Uniunea, acesta îşi păstrează statutul de stat membru, cu toate drepturile şi toate obligaţiile", a declarat Iohannis la Bruxelles.

Şeful statului român a subliniat că Regatul Unit va respecta libertatea de mişcare şi drepturile cetăţenilor europeni, lucru confirmat în mod direct de premierul David Cameron.

"Asigur astfel comunitatea românească care locuieşte şi lucrează în Marea Britanie că România va urmări în negocieri cu maximă prioritate apărarea intereselor lor", a subliniat Iohannis.

Un punct important pe lista discuţiilor de miercuri era acela referitor la modalităţile prin care se poate întări unitatea Blocului comunitar în urma referendumului din Marea Britanie. Cu viitorul relaţiei Marii Britanii cu UE încă incert, liderii celor 27 de state europene s-au concentrat pe discuţia privind modul în care va arăta Blocul comunitar fără Regatul Unit, însă există divergenţe semnificative în ceea ce priveşte viitoarea formă a Uniunii Europene, notează Associated Press.

Statele fondatoare, în vestul Europei, par să încline spre o uniune mai strînsă, în timp ce statele mai noi, din est, ar dori ca guvernele naţionale să aibă mai multă putere de decizie, în special în ceea ce priveşte frontierele. După votul din Marea Britanie, în alte ţări europene se fac simţite voci care cer organizare de referendumuri pentru ieşirea din UE, în condiţiile în care mulţi cetăţeni percep proiectul european ca fiind birocratizat şi nedemocratic. Statele UE sînt puternic divizate şi în problema imigraţiei, ţările din centrul Europei, în frunte cu Ungaria, fiind împotriva cotelor obligatorii de imigranţi impuse de UE, în timp ce statele aflate mai la nord au înăsprit controalele la frontiere ca răspuns la migraţia a peste un milion de persoane în 2015.

 

Marea Britanie va avea acces la piaţa UE doar dacă va accepta libertatea de circulaţie

Eventualul acces al Marii Britanii la piaţa unică europeană va necesita un acord privind libertatea de circulaţie, anunţă preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

"Marea Britanie nu va avea statut privilegiat privind accesul pe piaţa unică europeană", a afirmat Donald Tusk, potrivit BBC, la finalul reuniunii Consiliului European.

"Oricine doreşte acces pe piaţa unică europeană trebuie să adere la criterii stricte, fără excepţie", a spus, la rîndul său, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

Juncker a reiterat că negocierile cu Marea Britanie "nu vor începe înainte de notificarea oficială" a Londrei privind decizia de ieşire din Uninea Europeană.

 

Scoţia are dreptul de a se face auzită la Bruxelles

Scoţia "are dreptul de a se face auzită la Bruxelles," a declarat preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, adăugînd că EU nu intenţioneză să intervină în politica internă britanică, informează BBC News online.

Oficialul european a făcut aceste declaraţii înainte de întîlnirea cu Nicola Sturgeon, premierul Scoţiei, care urmează să aibă loc miercuri, deşi era iniţial programtă să aibă loc în următoarele săptămîni.

Nicola Sturgeon a venit la Bruxelles pentru a discuta căile prin care ar putea asigura locul Scoţiei în Uniunea Europeană, în urma referendumului britanic de ieşire din Blocul comunitar.

Premierul scoţian spera să îl întîlnească şi pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, însă acesta din urmă a spus că o discuţie nu este adecvată în acest moment.

Sturgeon s-a întînit deja cu preşedintele Parlamentului european, Martin Schulz, dar şi cu Gianni Pitella, liderul Alianţei Progresive a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul european.

Schulz a declarat că "a ascultat cu atenţie şi a învăţat multe lucruri," în timp ce Pitella a spus că "înţelege" situaţia Scoţiei, dar aceasta este o chestiune de rezolvat în cadrul Regatului Unit.

Premierul Scoţiei a declarat că scopul acestor discuţii este acela de "face lumea să înţeleagă că, spre deosebire de alte zone din Regatul Unite, Scoţia nu doreşte să părăsească Uniunea Europeană".

Pe de altă parte, premierul interimat al Spaniei, Mariano Rajoy, a declarat "Dacă Regatul Unit părăseşte (Uniunea Europeană), la fel va face şi Scoţia".

"Scoţia nu are vreo competenţă să negocieze cu UE. Guvernul spaniol respinge orice fel de negociere cu altcineva decît Regatul Unit," a adăugat Rajoy, citat de Financial Times.

 

Ministrul britanic de Interne promite reunirea ţării

Ministrul de Interne al Marii Britanii, Theresa May, a promis că ea şi partidul său se vor pune în slujba oamenilor în cadrul unei misiuni de a transforma ţara într-una care să funcţioneze pentru toată lumea, lansîndu-şi candidatura la funcţia de premier, într-o scrisoare publicată de The Times.

Theresa May a promis, în scrisoare, că va reuni Marea Britanie.

"Dacă provii dintr-o familie obişnuită, din clasa muncitoare, viaţa este cu mult mai grea decît conştientizează mulţi oameni politici", a scris May, relatează Straits Times.

"În urma referendumului de săptămîna trecută, ţara noastră are nevoie de un lider care să fie puternic şi cunoscut pentru a traversa această perioadă de incertidudine economică şi politică şi pentru a negocia în cei mai buni termeni ieşirea din Uniunea Europeană", a scris May pentru The Times, potrivit Le Figaro.

Ea a mai anunţat că vrea să lanseze "un program radical de reforme sociale" pentru a transforma Marea Britanie într-o ţară care să fie în serviciul tuturor.

"Unii ar trebui să îşi amintească faptul că guvernul nu este un joc, este un lucru serios care are consecinţe reale în viaţa oamenilor", a adăugat ea, vizîndu-l, fără să îl numească, pe principalul său rival, fostul primar al Londrei, Boris Johnson.

Numele noului premier al Marii Britanii ar trebui anunţat pe data de nouă septembrie.

David Cameron a anunţat că va demisiona, în următoarele trei luni, în urma rezultatului referendumului privind apartenenţa la Uniunea Europeană. Acesta a afirmat că va renunţa la funcţia de prim-ministru înainte de începutul conferinţei Partidului Conservator, în octombrie.

Premierul a mai spus că nu este potrivit "să fie căpitanul navei" după ce poporul britanic au luat o decizie foarte clară de a lua o cale diferită de cea promovată de el.

Sursa: Mediafax