FILOSOFIA SARACULUI: POATE NE PICA SI NOUA CEVA!

Liderii G20 promit că vaccinul anti-COVID va ajuge la toată lumea

Duminică, la finalul reuniunii de două zile în sistem de videoconferință, liderii statelor din G20 au promis că vor depune toate eforturile ca vaccinurile anti-COVID-19 să ajungă peste tot.

„Nu vom cruţa niciun efort pentru a asigura distribuția lor echitabilă pentru toţi oamenii, în conformitate cu angajamentele membrilor de a stimula inovaţia. Susţinem total toate eforturile în colaborare, în special iniţiativa Acces to COVID-19 Tools Accelerator (ACT-A)”, se arată în declaraţia de la finalul reuniunii, citată de AFP.

În cadrul reuniunii G20, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel le-au cerut statelor din grup să fie solidare economic cu statele mai sărace, contribuind financiar la eforturile de a face accesibilă vaccinarea în toate aceste ţări.

Macron a susţinut că marile puteri ar trebui „să cumpere doze de vaccin pentru ţările cele mai puţin avansate”.

Angela Merkel a amintit că obiectivul în cadrul iniţiativei globale de vaccinare COVAX e distribuirea a două miliarde de doze de vaccin anti-COVID pînă la sfîrșitul lui 2021. „Prin urmare, vă cer tuturor să sprijiniţi această importantă iniţiativă”, le-a transmis ea liderilor G20.

Moncef Slaoui, responsabil ştiinţific al operaţiunii Warp Speed, numită de președintele în exercițiu al SUA, Donald Trump, să vaccineze populaţia americană, a declarat că speră ca vaccinarea să înceapă în SUA înainte de jumătatea lunii viitoare.

„Planul nostru este să putem trimite vaccinurile către locurile de imunizare în 24 de ore după aprobarea FDA (Agenția americană pentru Medicamente și Alimente). Este posibil ca acest lucru să se întîmple la o zi după aprobare, la 11 sau 12 decembrie”, a declarat, duminică, Moncef Slaoui.

Pe 18 noiembrie, compania americană Pfizer și producătorul german BioNTech au anunțat că, după efectuarea analizei finale în studiul de fază 3, vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de ei a îndeplinit toate studiile obiective principale de eficacitate. Analiza datelor indică o rată de eficacitate a vaccinului de 95%.

Anterior, pe 16 noiembrie, compania americană Moderna a transmis că vaccinul său experimental este 94,5% eficient în prevenirea COVID-19, procentul fiind fundamentat pe datele dintr-un studiu clinic aflat în fază avansată.

Iar Oxford University şi AstraZeneca au anunțat că, la două săptămîni după administrarea celei de-a doua doze a vaccinului lor, peste 99% dintre participanţii la studiul clinic au apărut ca fiind protejaţi.

Sursa: B1 TV