Filmul provizoriu al atentatului de la Londra

Cel puţin patru morţi şi mai mulţi răniţi, după ce un individ a intrat cu maşina într-un grup de pietoni 

Cel puţin patru oameni au murit, inclusiv un ofiţer de poliţie înjunghiat în curtea Parlamentului şi atacatorul, a anunţat Scotland Yard. Un parlamentar britanic, conservatorul Tobias Ellwood, a încercat să îi salveze viaţa poliţistului înjunghiat. Imediat după atac, el l-a resuscitat şi a încercat să oprească sîngerarea, scrie The Telegraph.

Printre răniţi s-ar afla şi trei elevi francezi, dar şi trei poliţişti.  Cei trei elevi răniţi au între 15 şi 16 ani şi au fost răniţi pe podul Westminster, scrie Le Telegramme, precizînd că unul dintre ei a ajuns pe plafonul maşinii care a intrat în pietoni.  Ei erau elevi la o şcoală din Concarneau, în Bretagne, şi ajunseseră la Londra Sîmbătă seară. Unul dintre morţi este o femeie, în timp ce sexul celui de al doilea nu a fost anunţat. O femeie a fost scoasă în viaţă din Tamisa, cu răni grave. Ea ar fi sărit cînd o maşină a lovit în plin pietonii de pe Podul Westminster.

Un jurnalist BBC spune că ar putea fi doi atacatori implicaţi în incidentul de la Parlament. El citează relatări ale martorilor oculari care au făcut referire la „un bărbat alb chel“ şi „un bărbat de culoare cu barbişon".

Scotland Yard a prezentat un film al atacului de Miercuri de la Parlamentul din Londra, lăsînd să se înţeleagă că cele două incidente de securitate au avut un singur autor. “Atacul a început cînd o mașină” a intrat în mulțime pe podul Westminster, “rănind mai multe persoane, inclusiv trei ofiţeri de poliţie”, a anunţat reprezentantul Scotland Yard, Mark Rowley. El a precizat că, deocamdată, autorităţile cred că a fost un singur atacator, dar nu exclude alte posibilităţi. Rowley nu a precizat dacă au fost făcute arestări, precizînd că ancheta este în curs.

Totuşi, poliţiştii londonezi ar fi în căutarea unei persoane despre care cred că ar fi luat parte la atacurile comise la Londra, transmite Reuters, citînd un jurnalist de la The Telegraph care a obţinut informaţia de la un oficial guvernamental.

Ipoteza conform căreia în atacul terorist ar fi fost implicate mai multe persoane i-a fost confirmată şi unui jurnalist BBC. "BBC a aflat din mai multe surse că în maşina care a lovit pietonii pe podul Westminster se aflau doi atacatori", scrie jurnalistul, potrivit Reuters. 

Poliţia Metropolitană a refuzat să spună dacă incidentul poate fi considerat încheiat

Poliţia Metropolitană din Londra a anunţat, într-o conferinţă de presă, ce a avut loc Miercuri, în jurul orei 17.00, ora Londrei, că incidentul de securitate s-a soldat cu mai multe victime, inclusiv poliţişti şi că ofiţeri suplimentari vor fi desfăşuraţi pe străzile din capitala Marii Britanii. “Există o anchetă în curs, condusă de Comandamentul Antiterorism”, a declarat comandantul B. J. Harrington, reprezentantul Poliţiei Metropolitane, într-o conferinţă de presă. „Sunt mai multe victime, inclusiv poliţişti, dar în această etapă, nu pot confirma numărul şi nici natura rănilor”.

El a precizat că dispozitivul de poliţie din toată capitala va fi revizuit în cursul zilei de Miercuri şi vor fi desfăşuraţi ofiţeri suplimentari pe străzile din Londra. Ofiţerul a refuzat să spună dacă incidentul poate fi considerat încheiat deocamdată şi a îndemnat publicul să predea eventuale înregistrări sau filmări cu ceea ce s-a întîmplat şi să sune la numărul de urgenţă 999, dacă văd ceva suspect.

Presupusul atacator ar avea în jur de 40 de ani, ar fi de origine asiatică şi a fost împuşcat de poliţişti

Poliţia tratează, deocamdată,  incidentul drept atac terorist    

Poliţia britanică tratează incidentul de securitate de la Londra drept un atac terorist, pînă la obţinerea mai multor informaţii, relatează The Guardian. Un jurnalist Daily Mail a declarat că a văzut un bărbat înarmat în negru atacînd un ofiţer de poliţie în faţa Parlamentului, înainte de a fi împuşcat de două sau trei ori, în timp ce încerca să forţeze intrarea în Camera Comunelor. Între timp, alţi martori au povestit că au văzut mai multe victime pe podul Westminster. “Am văzut un bărbat masiv, în haine negre, intrînd pe porţi în New Palace Yard (una dintre curţile Parlamentului ), chiar mai jos de Big Ben”, a spus el. Suspectul avea ceva ce semăna cu un băţ în mînă şi a fost oprit de poliţişti în jachete galbene, care asigurau paza Legislativului. Jurnalist a văzut cum unul dintre ofiţeri s-a prăbuşit, aparent înjunghiat de suspect, în timp ce al doilea poliţist a fugit după ajutor.

Totodată, bărbatul în negru a reuşit să fugă aproape 14 metri spre intrarea în Parlament, a adăugat martorul. În timp ce atacatorul fugea, doi bărbaţi în haine civile, probabil ofiţeri, înarmaţi, au strigat un avertisment pe care suspectul l-a ignorat, după care au tras de două sau trei ori, iar atacatorul a căzut. 

Deocamdată nimeni nu a revendicat atacul, numărul victimelor nu este clar, iar numeroase detalii sunt încă neclare.