Filipinezii ar putea sa fie obligati prin lege la un salut anticovid

Filipine promovează prin intermediul unei legi aflată în dezbatere parlamentară un salut anticovid, numit „Bating Filipino”, ce constă în plasarea mînii drepte în mijlocul pieptului şi înclinarea capului cu ochii închişi sau semideschişi, relatează EFE. Măsura, care a fost aprobată în Camera deputaţilor săptămîna aceasta cu 212 voturi pentru şi unul singur împotrivă, trebuie să primească sprijinul Senatului înainte de a fi semnată de Preşedintele ţării, Rodrigo Duterte, şi nu prevede nici o pedeapsă pentru cei care nu doresc să salute în acest fel.

Fernando Bayani, deputatul care promovează de mai multe luni această măsură, consideră că salutul tradiţional ce constă în strîngerea mînii este bine intenţionat, dar prezintă prea multe riscuri pentru sănătatea publică. După cum a explicat Bayani în mai multe interveniţi din ultimele luni, modul alternativ de salut cu mînă pe piept este o formă universală de întîmpinare, în timp ce plecarea uşoară a capului reprezintă un gest tradiţional de respect în Filipine.

Filipinele, cu o populaţie de 106 milioane de locuitori, este a doua ţară cea mai afectată de COVID-19 din Asia de Sud-Est, după Indonezia, cu 509.887 de cazuri şi 10.136 de decese asociate noului coronavirus.