Filat, la cit rau a facut Tarii, ar trebui sa se exileze in pustiu

Mentalitatea de tip interlop este incompatibilă cu statutul de politician

Mihai CONȚIU

Mă gîndeam că era posibil ca Vladimir Filat să fi învățat ceva bun în perioada detenției, el avînd timp suficient pentru o îndelungată autoanaliză corectă, responsabilă. Ulterior detenției, adică după ce a scăpat de pușcărie,  am constatat că Filat nu are măcar minime resurse morale și intelectuale care l-ar fi ajutat să se reabiliteze, ca om, bărbat și fost politician ratat. Avea nevoie de reabilitare în fața tuturor celor pe care i-a înșelat și folosit. De aceeași reabilitare avea nevoie și în fața întregii Țări pentru felul în care a crezut că Guvernul pe care l-a condus era un fel de consiliu consultativ în planul de jefuire a Statului, în propriul lui interes și în concurență cu celălalt Vladimir – fugarul Plahotniuc. Asta în plan intern! În ceea ce-i privește pe oficialii internaționali cu care s-a intersectat ca premier, sunt sigur că n-ar intra în pămînt de rușine dacă ar mai da ochii cu vreunul, autoiluzionîndu-se că îl mai poate crede cineva că e o victimă. Nu zicea, imediat ce a ieșit de la pîrnaie, că se duce să se întîlnească cu premierul Ungariei Victor Orban?  

Indiferent de veridicitatea sau neveridicitatea motivelor pentru care a fost aruncat în pușcărie, Filat a meritat și merită să stea în pușcărie pentru toate celelalte acte de banditism de Stat pentru care nu a fost inculpat. El a fost complice și competitor cu Plahoniuc în planul național de jefuire a Țării, nu o victimă autentică. Practic, după 2010, Țara a fost împărțită, pe sectoare, între Plahotniuc, Filat și Ghimpu. Fiecare a avut libertatea să fure cît poate, cu ”acoperiri legale” formale, inclusiv din fonduri externe – granturi și împrumuturi.

Ghimpu avea Ministerele care le-a avut, inclusiv Primăria Chișinău, prin Chirtoacă (mamă, mamă, cît s-a ciordit inclusiv din bani europeni, din transporturi, ecologie, spații și terenuri intravilane, proiecte urbanistice etc.!); Filat, cel mai important pentru el, a avut în subordine și două instituții de care s-a temut în ”toată viața lui de contrabandist” – MAI și Vama (vă mai aduceți aminte de TIR-ul sau TIR-urile alea pline cu țigări de contrabandă, care, ”din greșeală”, au fost sechestrate în Vamă, dar care au fost furate din depozitele Vămii și n-a fost nimeni curios să afle cine le-a furat?); Plahotniuc, cel mai experimentat și mai nemilos dintre ei, după ce și-a cumpărat Procuratura și CC prin Alexandru Tănase, avea cel puțin jumătate din Țară sub controlul lui. Mai apoi, și-a adjudecat întreaga Țară după ce i-a exclus pe primii doi.

Furtul miliardului și planurile de acaparare a aeroportului au fost declanșate încă de cînd Filat era premier, cu știința și complicitatea lui. Șor nu exagerează prea mult cînd spune că îi căra bani cu sacii lui Filat. Îi căra ”partea lui”. Filat l-a subestimat teribil pe Șor. Îl credea un fel de valet personal și cărăuș de bani pentru el. Șor se pare că nu a fost deranjat, știind foarte bine că doar printr-o astfel de convingere neghioabă a lui Filat îl poate domina într-un final. Crezîndu-se etern, Filat a mers cu depravarea pînă în punctul în care ”s-a cazat” chiar și într-o locație de-a lui Șor, pentru o partidă de sex, cu o tipă oarecare, iar urmarea o știți.

Filat a fost într-o competiție teribilă cu complicele lui Plahotniuc în jefuirea Țării. ”Care fură mai mult?”, era provocarea competiției. Apropiații lui spun că visul lui Filat era să-și ”rotunjească” un miliard de euro sau dolari. De unde? Din orice, căci din orice se poate fura – Ministere, Vamă, Fisc, Educație, Justiție, gaze, petrol, energie electrică, agricultură, alimente, băuturi, tutun, medicamente, taxe, importuri, exporturi etc.! Celor nedeprinși cu cartea, studiul și cu virtuți morale, așa cum este Filat, Puterea le întunecă mințile și îi fac să se creadă atotputernici. Vă dați seama cît de important și puternic se credea Filat, cînd era premier, și din cele mai, în aparență, neînsemnate atitudini?! Aduceți-vă aminte cu cîtă nonșalanță și impertinență își dezbrăca trenciul sau fulgarinul și îl arunca înapoi, fără să se uite, știind că cei din paza sa se reped să i-l prindă? Deprinderi de neam prost parvenit, la urma urmei!

Am recepționat mărturiile a unui număr extrem de mare de oameni cu care Filat s-a intersectat încă din perioada studenției de la Iași, cînd își experimenta abilitățile de contrabandist. Pe cam toți – amici, parteneri ocazionali de afaceri ori subordonați – i-a trădat, i-a înșelat în afaceri, nu le-a restituit datoriile făcute la ei, i-a falimentat etc. La fel a procedat și cînd a devenit premier. A fost o perioadă în care era convins că toți îi sunt datori. Pe mulți îi prăduia sau îi îndatora din convingerea că imunitatea de premier intimidează pe oricine și chiar așa și era. Unul singur nu putea fi intimidat – Plahotniuc! Asta o simțea și Filat, dar nu credea că va fi și înfrînt de fostul lui complice și competitor. Aduceți-vă aminte cînd, crezînd că astfel își ia un răgaz în perspectiva unei victorii, s-a umilit cumplit în public prin a retracta absolut toate acuzațiile pe care i le adusese anterior lui Plahotniuc! De asta avea nevoie și Plahotniuc! Acesta a fost probabil punctul în care Plahotniuc a decis ca să-l înlăture definitiv!

În fine, a fost băgat în pușcărie, discutabil în plan procedural, dar nu pentru adevăratele și marile lui fărădelegi. Închis fiind, a avut tot timpul ca să mediteze profund și sincer asupra tuturor nelegiuirilor lui, la toate dezamăgirile produse unor oameni care l-au votat crezîndu-l onest, la răul pe care l-a făcut acestei Țări prin complicitățile lui politice de tip interlop cu Plahotniuc și Ghimpu, la partenerii și subordonații lui de bună credință pe care i-a mințit și înșelat și, în fine, la Răul imens care îl domină. Avînd o mentalitate propulsată de un subconștient de tip interlop, Filat nu a meditat la nici una din cele arătate mai sus. Pur și simplu, el se crede nevinovat și persecutat politic de către Plahotniuc. Este așa deoarece, așa cum am mai spus, el nu are măcar minime resurse morale și intelectuale care l-ar fi ajutat să se salveze prin a-și denunța instinctele de tip banditesc cu care a vrut să domine politica de Stat. Nu are vocația superiorității demnității umane în fața crimei, hoției, minciunii, manipulării și disprețului față de restul oamenilor. Este ”defect genetic”!

Dacă ar fi avut virtuțile sugerate mai devreme, după ce a ieșit din pușcărie, conștient fiind că este un cadavru politic rău mirositor, Filat n-ar mai fi trebuit să vorbească despre ”motivele nedrepte pentru care a fost închis”, ci să-și ceară scuze publice de la un întreg popor pe care l-a înșelat și furat, să se retragă definitiv din viața publică, să facă tot posibilul, prin tăcerea și absența lui din cotidian, să fie uitat de toată lumea și, tot în tăcere, să încerce să se reabiliteze în fața celor pe care i-a mințit și trădat. O astfel de abordare i-ar fi deschis și calea spre călugărire, eventual. Pe de altă parte, la banii pe care nu are cum să nu-i aibă în număr satisfăcător, logic ar fi fost să se stabilească într-o Țară sau într-o insulă cît mai îndepărtată. Doar așa poate că lumea l-ar fi uitat și iertat!

Nefiind, așa cum spuneam, virtuos, Filat a ales să revină în luminile scenei politice și publice. A redevenit președintele PLDM; s-a retras la fel de penibil precum se auto-instalase; i-a ”împrumutat”, în semn de recunoștință ”juridică”, PLDM Maiei Sandu și, după modelul fostului său coechipier politic și guvernamental Ion Sturza, critică, dă sfaturi, și face ”analize politice pertinente”, în privința tuturor politicienilor pe care nici el nu-i consideră ”oameni buni”. Mai jos de atît nu credeam că poate ajunge un impostor, parvenit și infractor! Ei bine, Filat continuă să demonstreze că ”josul e și mai jos”! Toată lumea știe că e mort, numai el nu simte!