FILAT ŞI LUPU: SUMMITUL DE LA VILNIUS VA FI O MARE VICTORIE PENTRU MOLDOVA

Summitul de la Vilnius va fi o mare victorie pentru Republica Moldova, va fi o etapă importantă pentru ţară. De această părere este preşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu, şi preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, care s-au expus în cadrul Ediţiei Speciale la Publika TV.

„Pentru Moldova înseamnă un nivel nou, calitativ în relaţiile cu UE, ceea ce permite accesul la resurse financiare, iar Acordul de liber schimb înseamnă deschiderea pe o piaţă de 500 de milioane de consumatori cu o capacitatea de plată”, a spus Vlad Filat. Fostul premier a menţionat că Moldova va trebui să asigure calitate înaltă, ca economia să fie competitivă, ceea ce înseamnă produse calitative şi preţuri accesibile. „După semnarea Acordului de Asociere, procesul de integrare europeană nu se va finaliza. Urmează să pregătim ţara pentru a depune cererea pentru ca să devenim ţară candidat”, a spus Vlad Filat.

Fostul prim-ministru a mai spus că se aşteaptă ca în cadrul Summitului de la Vilnius să existe o poziţie pozitivă a europenilor privind regimul liberalizat de vize.

Marian Lupu a menţionat că Vilniusul este o mare victorie a statului suveran şi independent Republica Moldova, pentru că acest eveniment oferă noi perspective pe cale setării unor noi relaţii. „Vilnius marchează începutul unei noi etape în relaţiile cu UE, care mai tîrziu deschide uşa spre aderare. Pe înţelesul tuturor: parafarea Acordului de Asociere, a Acordului de liber schimb, va aduce comerţ fără taxe vamale pe piaţa UE. Un regim de liber schimb dintre noi şi statele UE va face ca Moldova să fie mai atractivă pentru UE, adică investiţii, producere. Investiţiile europene înseamnă o cultură de afaceri, noi legături de afaceri. Deocamdată, rămînem dependenţi de un singur pol, cel estic, după 22 de ani de independenţă”, a spus Marian Lupu.

Potrivit fostului şef al legislativului, cu cît Moldova se apropie de UE, cu atît mai mult se simte  lupta geopolitică, sînt puse în aplicare tot felul de metode, care vin să sfideze Vilnisul şi ceea ce va urma după. „Vedem tensionări care vin din partea unor oficiali de la Tiraspol, aplicarea unor metode de ordin econmic. Gîndesc că procedăm foare corect că ne menţinem de agenda noastră şi nu vom face isterie. Pe alocuri cred că şi acţiunile opoziţiei sînt deloc acţiuni de ordin constrcutiv. Nu exclud că aceste acţiuni vin în unison pentru a sfida acest obiectiv strategic, Vilniusul”, a spus Marian Lupu.

Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius va avea loc pe 29 noiembrie. La acest summit Moldova umrează să parafeze Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb.

(Agenţia IPN)