FIARA PRE LIMBA EI PIERE

Uite Luna, uite-i claru’, a lui Lupu nu-i naşaru!

Să nu credeţi că chiar întîmplător, mai de mult, l-am inclus pe Marian Lupu în categoria „prostiei solemne”. Reuşita acestei clasificări mi-a fost confirmată de foarte mulţi intelectuali, sociologi şi psihiatri. Dincolo de aceasta, însă, individul poartă în el şi însemnele ticăloşiei absolute. Este suficient să invocăm realitatea potrivit căreia acest ditamai omul este o amărîtă de zdreanţă umană aflată la cheremul odiosului oligarh Vladimir Plahoitniuk.

Să nu credeţi că Vladimir Voronin nu are suficiente motive îndreptăţite ca să-l dispreţuiască. (Paranteză necesară pentru osobo odarionno tupîie, consilieri pe lîngă politiceni, fripturişti, profitorii zăbăloşi, bolnavii de spionită, bîrfitorii de vocaţie, atoateştiutorii, şoptitori de meserie, microbii şi infuzoriile din staff-urile partidelor, planctonul politic din toate formaţiunile, anticomuniştii prefăcuţi: acest articol nu-i comandat de Vladimir Voronin, nici de Igor Dodon sau Vladimir Plahotniuc şi nici nu atentează la betonul coaliţiilor, la pactul de neagresiune între partide şi în general nu ar trebui să afecteze democraţia moldovenească maturizată deja). Voronin simte acest lucru pentru că ştie cu ce fel de tîrfă politică are de-a face. A fost membru al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice şi este un produs al nomenclaturii sovietice. Tatăl său, profesor universitar la Bălţi, leagănul rusofiliei, a fost unul dintre autorii ideii revigorării partidului comunist, după lichidarea PCUS din anul 1991. Şi a bătut mătănii încă pe la agrarieni ca să-l primească pe Marian al lui în politică ca să trăiască bine. În virtutea trecutului comunist sovietic al familiei Lupu şi al admiraţiei faţă de Rusia, Voronin l-a făcut, practic, om politic, poate că şi în semn de camaraderie cu tatăl lui. (Şi pe Plahotniuc l-a protejat pentru că Vladimir Nicolaevici a fost bun prieten cu tatăl lui Plahotniuc Vladimir). Noul animal politic Lupu, însă, a scuipat în fîntîna din care a băut apă. Trădîndu-l pe Voronin, creatorul şi tatăl lui spiritual, Lupu a preferat să se vîndă şi să devină metresa politică a lui Plahotniuc.

La vedere parcă-i băiat de liceu, dar în sinea-i doar un derbedeu. Este la fel de odios ca şi noul lui stăpîn politic. Lîngă Voronin avea măcar credibilitatea conferită de, totuşi, seriozitatea liderului comunist, oricît de discutabilă sau disputabilă ar fi. Dar şi se temea de se pişa pe el de furia teribilă a lui Vladimir Nicolaevici.

Săptămîna trecută, invitat fiind la un post de televiziune, a fost întrebat dacă-l cunoaşte pe „cinstitul” om de afaceri şi iubitor de moldoveni Ilan Shor. Şi ăsta a avut un tată prieten cu lumea influentă de la noi. Iată ce răspuns curvesc şi ticălos a dat Lupu la această tribună mediatică: „Nu l-am cunoscut. Dacă l-aş fi cunoscut, aş fi putut avea detalii, dar orice ascensiune rapidă, captarea unor domenii economice fără a avea un suport politic – nu este posibil. Cu timpul, vom afla aceste lucruri”.

În concluzie, aţi înţeles că Lupu recunoaşte singur că fără suport politic nu este posibilă nici o avansare sau acaparare prin fraudă a unor domenii economice. A învăţat şi a asistat la o astfel de ascensiune chiar de la stăpînul lui, Plahotniuk, încă de pe vremea cînd odiosul oligarh prăduia ţara sub protecţia politică a familiei Voronin, perioadă în care l-a compromis şi mai apoi l-a cumpărat şi pe el, pe Lupu.

Acum înţelegeţi de ce vă mituieşte şi vă cer votul jivinele politice Lupu şi Plahotniuc? Acum să ne întoarcem la paranteza pentru mudacii din toate partidele: nu salvăm opţiunea proeuropeană cu o nouă coaliţie în Parlament, dar tot cu Lupu şi Plahotniuc. Încă patru ani cu aceştia e mare jale. Soluţia este să votăm cu Filat şi Ghimpu. Aşa cum sînt ei, păcătoşi şi nu tocmai mari oameni politici, cam surzi şi cam fudui, cam nu prea cititori de presă şi cărţi. Şi asta ca să găsim o soluţie la ce a spus Ion Druţă la Academia de Ştiinţe a Moldovei că cei de la guvernare trebuie daţi jos, dar nu ai pe cine ridica sus. Da, nu prea avem. Atunci chiar că trebuie să alegem din ce avem. Nu tot pe Filat şi Ghimpu ar trebui să-i votăm? La toamnă, bre!

Lolita OCHIBELITA