FESTIVALUL TURISTIC NAŢIONAL AL TRADIŢIILOR „DUMINICA MARE”

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a participat, pe 23 iunie, la Festivalul turistic naţional al tradiţiilor „Duminica Mare”, care a avut loc în satul Domulgeni, raionul Floreşti, a informat Serviciul de presă al Preşedinţiei.

La serbarea muzicală, desfăşurată în lunca rîului Răut, în prezenţa unui număr mare de spectatori, au participat ansambluri folclorice din mai multe localităţi din ţară.

Într-un discurs ţinut în faţa celor prezenţi, şeful statului a salutat desfăşurarea festivalului, despre care a spus că are menirea de a promova turismul rural în ţara noastră. "Este un exemplu de urmat şi pentru alte localităţi. Dezvoltarea acestui sector al economiei va aduce doar beneficii ţării, dar în primul rînd va crea perspective de dezvoltare pentru săteni. Avem locuri pitoreşti, care îi vor fascina pe turişti", a spus Nicolae Timofti. Preşedintele Republicii Moldova s-a declarat onorat de a se afla printre urmaşii răzeşilor, care constituiau populaţia satului Domulgeni în 1611, anul primei atestări documentare a localităţii. Nicolae Timofti a amintit că în partea a doua a secolului XVII, în timpul domniei lui Duca Vodă, aşezarea era proprietatea cronicarului Miron Costin, autorul „Letopiseţului Ţării Moldovei”. Şeful statului a remarcat curajul locuitorilor din Domulgeni, care în perioada sovietică, în 1952, au împiedicat autorităţile comuniste să închidă Biserica „Sfîntul Nicolae”.

În cursul vizitei sale în raionul Floreşti, preşedintele Timofti a vizitat muzeul satului Domulgeni, o gospodărie construită în 1862, atelierul lemnarului şi sculptorului Boris Bulat, gospodăria apicultorului Andrei Moraru şi pensiunea „Armonia”, gestionată de Ion Frumusachi.