FESTIVALUL INTERNAŢIONAL “GRIGORE VIERU”

Poeţi, scriitori, critici literari şi traducători din Letonia, Bulgaria, România, Ucraina şi Republica Moldova s-au reunite, pe 16 mai, la Chişinău, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Poezie “Grigore Vieru”.

Festivalul este conceput ca un dialog cultural Chişinău-Iaşi şi se va desfăşura în zilele de 16-17 mai la Chişinău şi 18-19 mai la Iaşi.

În dimineaţa zilei de joi, la Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc colocviul „Grigore Vieru, poet al spaţiului românesc”. În seara zilei, Sala cu Orgă a găzduit un recital din poezia lui Grigore Vieru, susţinut de actorii Dorel Vişan, Eusebiu Ştefănescu şi Nicolae Jelescu. Naistul Gheorghe Zamfir a susţinut un recital cu genericul “Taina care ne apără”.

În dimineaţa zilei de vineri, au avut loc depuneri de flori la bustul lui Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor Români. Au evoluat actorii Ninela Caranfil şi Nicolae Jelescu, tenorul Mihai Munteanu şi grupul vocal al Şcolii generale „Grigore Vieru” din Chişinău.

La amiază, la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” a fost inaugurată o expoziţie de grafică, afişe, fotografii, manuscrise ale poetului Grigore Vieru.

Marele poet român, Grigore Vieru, a trecut în nefiinţă la 18 ianuarie 2009, la vîrsta de 73 de ani, ca urmare a unui grav accident rutier. În anul 1993, Grigore Vieru a fost ales membru-corespondent al Academiei Române.

Moldpres