FESTIVALUL-CONCURS INTERNAŢIONAL “MĂRUL DE AUR”

La Chişinău va avea loc cea de-a III-a ediţie a Festivalului-concurs Internaţional de muzică uşoară pentru copiii cu dizabilităţi „Mărul de aur”. Evenimentul este organizat de Asociaţia Obştească „Rafael Star”, în parteneriat cu Ministerele Culturii, Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi Teatrul de Operă şi Balet. Festivalul se va desfăşura în perioada 6-7 octombrie curent. Despre aceasta a anunţat pe 26 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, Ina Bobeică, preşedintele festivalului.

„Festivalul are drept scop de a promova muzica uşoară, de a afirma şi lansa voci tinere, în special din rîndul copiilor cu dizabilităţi, cu vîrsta cuprinsă între 7-25 de ani. Vor fi trei categorii de vîrstă: de 7-9 ani, 10-14, precum şi de 15-25 de ani. În concurs vor participa 50 de solişti, dintre care 35 - din Republica Moldova şi 15 – din 12 ţări, printre care România, Italia, Bulgaria, Spania, Germania, Rusia, Ucraina, Armenia şi Ungaria ”, a declarat Ina Bobeică.

Potrivit ei, juriul va acorda mai multe diplome şi premii. Astfel, premiul I va fi în valoare de 6000 de lei, premiul II - de 3500 şi premiul III – de 2000 de lei. De asemenea, vor fi înmînate două trofee „Mărul de aur” şi cîte un premiu în valoare de 10.000 de lei, unul dintre care va fi pentru copiii cu dizabilităţi.

Ruxanda Glavan, viceminstrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a remarcat faptul că e bine să susţinem şi să promovăm tinerele talente din rîndul copiilor cu dizabilităţi. „Scena mare este pentru ei o şansă de lansare în lumea muzicii”, a menţionat viceministrul.

La rîndul său, Ion Ciobanu, reprezentantul Ministerului Culturii, a menţionat că festivalul este un act comunitar şi social, deoarece pînă acum nu exista un asemenea festival, la care să participe şi copii cu dizabilităţi.

Din juriu fac parte compozitorii Valentin Dînga şi Marian Stîrcea, profesoara de canto Tamara Brighidin, precum şi personalităţi de artă de peste hotare.

Festivalul se va desfăşura pe 6 octombrie, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, iar Gala Laureaţilor va avea loc pe 7 octombrie, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet.

 Sursa: Moldpres