FESTIVAL AL CÎNTECULUI POPULAR ÎN MEMORIA LUI TEODOR NEGARĂ

La Ocniţa va avea loc prima ediţie a festivalului-concurs al cîntecului popular în memoria regretatului interpret Teodor Negară. Evenimentul se va desfăşura pe 9 octombrie, în satul său de baştină, Sauca, acelaşi raion. Ideea de a organiza un asemenea festival îi aparţine Ludmilei Belonoşca, şefa Secţiei cultură a raionului Ocniţa.

Ludmila Belonoşca a declarat că, deocamdată, festivalul va fi unul regional, însă, pe viitor, acesta se va desfăşura la rang naţional.

„La festival s-au înscris interpreţi de muzică populară din raioanele de nord ale republicii: Ocniţa, Briceni, Edineţ, Donduşeni, Drochia, Soroca, Rîşcani, Glodeni, Făleşti, Şoldăneşti şi din oraşul Bălţi. Vîrsta doritorilor de a participa la acest festival-concurs este nelimitată”, a precizat şefa Secţiei de cultură din raionul Ocniţa.

Potrivit ei, interpreţii vor fi acompaniaţi de orchestrele de muzică populară din localităţile de unde vin. Ei urmează să prezinte în mod obligatoriu cîte o piesă din repertoriul regretatului cîntăreţ şi alta - la alegere.

Teodor Negară s-a născut la 15 ianuarie 1943, în satul Sauca, judeţul Soroca. În 1961-1965 a studiat la Şcoala de Cultură „Elena Sîrbu” din oraşul Soroca, apoi, în 1965-1969 – la Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chişinău. A fost solist al Orchestrei de muzică populară „Folclor” a Radioteleviziunii Moldoveneşti (1965-1990). În 1989, i-a fost conferit titlul de Artist Emerit din Moldova.

La Radio Chişinău a înregistrat peste 250 de cîntece populare. S-a stins din viaţă pe 9 octombrie 2006, în urma unei boli necruţătoare. În 2013, el ar fi împlinit 70 de ani.

Sursa: Moldpres