FERMIERII PROTESTEAZA

Vineri, 27.03.2015, începînd cu orele 10.00, în conformitate cu decizia comună a organizaţiilor neguvernamentale din domeniul agricol, pe întreg teritoriul R. Moldova vor fi organizate acţiuni de protest ale fermierilor cu scoaterea tehnicii agricole pe acostamentul traseelor rutiere.

Decizia dată a fost adopttă de către Federaţia Naţională a Fermierilor, Uniunea republicană Uniagroprotect, Federaţia Agroinform şi Asociaţia Moldova-Fruct ca urmare a lipsei de acţiuni eficiente din partea autorităţilor statului pentru soluţionarea problemelor dificile cu care se confruntă fermierii şi reacţiei la propunerile înaintate pentru depăşirea situaţiei create în sectorul agricol.

Principalele cerinţe înaintate de către organizaţiile reprezentative ale fermierilor sînt:

1. Majorarea Fondului de subvenţionare a agriculturii pentru a.2015 la o valoare nu mai mică de 1 mlrd. 200 mln lei.

2. Păstrarea cotei TVA de 8 % la producţia agricolă.

3. Promovarea şi adoptarea în Parlament a modificărilor la legea cu privire la piaţa produselor petroliere.

4. Începerea cît mai curînd a finanţătii proiectelor investiţionale în agricultură din creditul polonez la o dobîndă nu mai mare de 1 %.

5. Asigurarea creditării în agricultură la dobînzi mici.

6. Achitarea în regim de urgenţă a datoriilor acumulate de către stat faţă de agricultori în a.2014 la plata subvenţiilor şi compensaţiilor pentru strugurii şi merele livrate la procesare şi pierderilor suportate în urma îngheţurilor din luna octombrie 2014, care au compromis recolta de mere.

Organizatorii acţiunilor de protest fac apel către toţi fermierii să participe activ la acestă măsură de apărare a drepturilor lor legale şi intereselor economice şi sociale.

Totodată, solicită Ministerului Afacerilor Interne să intervină pentru a supraveghea şi asigura respectarea ordinii publice în locurile desfăşurării acţiunilor de protest şi invită reprezentanţii mass-media să oglindească acest eveniment important al fermierilor din R.Moldova.

Comunicat primit la redacţie de la Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova